Festivalul Muzicii Românești

Ediția a XXV-a, Iași, 21-27 octombrie 2023

Presă 2013

Iași – 15 octombrie 2013

Comunicat de presă – Festivalul muzicii românești

 

FESTIVALUL MUZICII ROMÂNEȘTI
ediția a XVII-a, serie nouă

Iași, 21 – 27 octombrie 2013

Filarmonica de Stat ,,Moldova” din Iași și Universitatea de Arte „George Enescu” organizează în perioada 21 – 27 octombrie 2013, a XVII-a ediție a Festivalului Muzicii Românești, incluzând concerte simfonice și camerale, cu prime audiții absolute sau creații consacrate, conferințe, lansări de carte și lansări de disc.  Proiectul este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), cu sprijinul Consiliului Județean Iași și al Primăriei Municipiului Iași și se desfășoară în parteneriat cu Opera Națională Română Iași, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Colegiul de Artă „O. Băncilă” și Casa de Cultură a Studenților. Evenimentul continuă astfel profilul seriei noi a Festivalul Muzicii Românești  (începută în 2007),  prin creionarea unui spațiu al interferențelor stilistice – compoziții muzicale din diverse epoci, stiluri (muzică academică, jazz, muzică tradițională ș.a.) – în asociere cu dezbaterea teoretică.

De asemenea, ideea corelării actului artistic cu cel de reflectare teoretică  este prelungită și în plan jurnalistic, prin realizarea unui număr special al revistei ARTA (revista Universității de Arte George Enescu din Iași).

Festivalul a fost și este o importantă cale de cunoaștere a muzicii consacrate, precum și o tribună de afirmare a noii generații de compozitori, de interpreți, de muzicologi.

Festivalul Muzicii Românești, singurul festival din țară concentrat în exclusivitate pe muzica românească, a cunoscut două etape de existență:

Între anii 1972-1988 au avut loc zece ediții care au avut drept efect crearea unui public fidel, numeros și interesat de muzica românească, o tot mai mare participare a celor mai valoroase forțe artistice și creatoare din România și înscrierea festivalului în enciclopediile internaționale de specialitate.

A doua etapă a început în anul 2007, a avut o ritmicitate anuală și a încercat să refacă beneficiile enumerate mai sus, după aproape două decenii de absență a festivalului. Ediția a XVII-a își propune să asigure continuitatea, să creeze premisele menținerii ritmicității anuale în viitor și readucerea festivalului în atenția vieții artistice internaționale. Interesul reprezentanților vieții muzicale internaționale față de muzica românească cultă de toate genurile ar putea fi creat și amplificat în primul rând prin perenitatea festivalului.

 

Toate informațiile despre festival pot fi găsite accesând pagina de internet http://fmr.arteiasi.ro/ sau http://www.facebook.com/festivalulmuziciiromanesti

 Pentru alte detalii puteți contacta Secretariatul muzical al Filarmonicii „Moldova” Iași, la telefon 0332/407177 sau e-mail secretary@filarmonicais.ro