Festivalul Muzicii Românești

Ediția a XXIV-a, Iași, 14-20 octombrie 2022 – Secțiunea academică

Recital de pian

Cand:
octombrie 23, 2013@11:00 am
2013-10-23T11:00:00+00:00
2013-10-23T11:30:00+00:00
Unde:
Sala „Eduard Caudella” (Casa Balș)
Cost:
Intrare liberă

Raluca Știrbăț – Recital de pian și lansarea discului „GO–BETWEEN, între dans și vis”

 

George Enescu

Suita în sol minor op. 3 pentru pian, „dans le style ancien” (1897)

Preludiu/ Fuga/ Adagio/ Finale

La Fileuse (1897)

Pièce sur le nom de Fauré pour piano (Hommage à Fauré, 1922)

 

 Mihail Jora

Joujoux pour Ma Dame, Cinq pièces pour piano op. 7 (1925)

Ma Dame

Ma Dame désire entendre du Strawinski

Un Fox-Trott pour Ma Dame

 Où l’on rêve d’un collier de perles fines

Tempête dans un verre d’eau

 

 George Enescu

Pièces Impromptues pour Piano op. 18 (1913-1916)

 

Mélodie / Voix de la steppe / Mazurka mélancolique /

Burlesque / Appassionato / Choral / Carillon nocturne

 

Violeta Dinescu

Telomer pentru pian solo (2004)

 

 ***

 

Raluca Stirbat

„Talente extraordinare la Iași… La 10 ani, Raluca Știrbăț a cântat Rondo capricioso de Mendelssohn cu o stăpânire a claviaturii ce mi-a tăiat literalmente respirația…”

Iosif Sava, Revista Muzica, mai 1985

„Pianistă de o formație instrumentală extrem de solidă și posedând o inteligență interpretativă unică, Raluca Știrbăț, câștigătoarea concursului internațional Steffano Marizza, și-a uimit și fascinat publicul cu o tehnică pianistică spectaculoasă și o expresivitate de o rafinată eleganță.”

 

La voce del popolo, februarie 2003, Trieste, Italia

„… Raluca Știrbăț îmi amintește de o generație de erudiți muzicali ce pare să fi dispărut în România ultimilor 30 de ani..” 

 Victor Eskenasy, Frankfurt am Main, Suplimentul de cultură, octombrie 2011

 

 Raluca Știrbăț s-a născut la Iași. La vârsta de șase ani începe studiul pianului în orașul natal la Liceul de Artă Octav Băncilă. Dupa un an de studiu la Academia de Muzică George Enescu Iași, este admisă cu punctaj maxim la Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena, clasa prof. Jürg von Vintschger, unde își va încheia studiile obținând renumita diplomă vieneză Solistendiplom și titlul de Magister Artium.

Participă la festivaluri internaționale de renume din Europa. Urmează apariții pe scene importante din Austria (Konzerthaus, Musikverein, Sala Mare Radio, Yamahasaal, Theresianische Akademie, vechiul și noul Mozarteum în Salzburg, Stefaniensaal în Graz). Este invitată să concerteze în întreaga Europă, dar și în Iran, Singapore, Cipru, Turcia, Tunisia, Maroc.

Efectuează numeroase imprimări pentru casele de discuri Music minus one (SUA), Radio Zürich, VDE-Gallo și Radio Svizzera Italiana (Elveția), Hungaroton (Budapesta), ORF (Radio-ul vienez) etc. Imprimările ei sunt difuzate la posturi de radio din Austria, Elveția, Italia, Romania, Ungaria, Bulgaria, Turcia, Maroc ș.a.

 

Anul acesta, pianista și-a lansat la casa vieneză Gramola noul album solo GO-BETWEEN, zwischen Tanz und Traum, ce cuprinde, alături de capodopere ale repertoriului pianistic universal (Franck, Debussy, Bartók), două premiere – gesturi recuperatoare de mare valoare și interes – din creația muzicală românească (lucrări de George Enescu și Mihail Jora).

 


Categorised as:

Comments are disabled on this post


Comments are closed.