Festivalul Muzicii Românești

Ediția a XXIV-a, Iași, 14-20 octombrie 2022 – Secțiunea academică

Concert simfonic

Cand:
octombrie 25, 2013@1:00 pm
2013-10-25T13:00:00+00:00
2013-10-25T13:30:00+00:00
Unde:
Teatrul „Luceafărul”
Cost:
Casa de bilete a Filarmonicii: 0332-882.025

Concert vocal-simfonic organizat în colaborare cu Fundația Culturală „Marțian Negrea”

Orchestra simfonică a Filarmonicii

Corul academic „Gavriil Musicescu”

 

Dirijor: Cristian Oroșanu

Dirijorul corului: Doru Morariu

Soliști:

Irina Săndulescu, soprană

Mihaela Blându, mezzo-soprană

Marian Someșan, tenor

George Cojocariu, bas

 

George Enescu

Poema română, op. 1

Marțian Negrea

Requiem pentru soliști, cor și orchestră

primă audiție

***

Irina Sandulescu

Irina Săndulescu a absolvit Liceul de Muzică George Enescu, secția vioară, apoi Academia de Muzică Ciprian Porumbescu din București.

Actualmente este angajată ca prim solista la Opera Națională Română din Cluj-Napoca.

Este adesea invitată a Operelor din București, Cluj, Iași și Timișoara, de asemenea a Filarmonicilor din Arad, Bacău, București, Cluj, Constanța, Oradea, Ploiești, Timișoara, Tîrgu-Mureș, precum și a Ansamblului Național Radio București. Susține numeroase recitaluri de lied și operă în toată țara si participă la festivaluri naționale și internaționale (Bratislava, București, Viena, Paris).

Este laureata cu Premiul Special al Juriului Johannes Brahms (Hamburg, 1985), Premiul Special al Uniunii Compozitorilor și Interpreților din România pentru interpretarea rolului Violetta din opera La Traviata de G.Verdi (1988), Premiul Special al Uniunii Compozitorilor și Interpreților din România pentru activitatea în stagiunea 1992-1993 (1993),  Ordinul Meritul Cultural Clasa II (2004).

 

 

Mihaela Blandu

Născută la Iași, mezzo-soprana Mihaela Blându este absolventă a clasei de canto a prof. Maria-Jana Stoia, a Universității de Arte George Enescu Iași, urmând apoi cursurile de masterat la clasa prof. Corneliu Solovăstru, în cadrul aceleiași universități. În anul 2000 a participat la Cursurile muzicale de vară de la Enghien, Belgia.

În prezent este solistă a Corului academic G. Musicescu al Filarmonicii ieșene și deja cunoscută publicului în numeroase apariții în programe vocal-simfonice. Repertoriul său a devenit extrem de bogat, evoluția sa bucurându-se de un real succes în concertele prezentate.

La începutul lunii mai anul acesta, în concertul de Paști al Filarmonicii ieșene, Mihaela Blându a interpretat remarcabil Missa în si minor de Bach, sub bagheta dirijorului izraelian Stanley Sperber.

 

19431_1341773026438_8304262_n

Născut la București,  Marian Someșan este absolvent al Liceului G. Enescu din București, apoi al Școlii Militare de Muzică – secțiunea flaut. A studiat canto la Universitatea Națională de Muzică din București. Încă din timpul studiilor a activat intens ca flautist și corist în diferite ansambluri din București.

A obținut premii la concursuri naționale, debutând apoi la Opera Națională București în Don Giovanni de Mozart. A susținut concerte și recitaluri în țară, în Germania și în Coreea de Sud, abordând roluri în opere de Mozart, Verdi, Donizetti, Leoncavallo, Bizet; de asemenea a interpretat pagini de Ceaikovski, Rossini etc. A abordat și repertoriul vocal-simfonic – Requiem-ele de Verdi și Mozart, Matthäus Passion de Bach, Simfonia a IX-a și Missa în do major de Beethoven, Simfonia a VIII-a de Mahler, Impresii din Tibet de Jin Wang, precum și operele în concert Mozart și Salieri de Rimski-Korsakov și Simone Boccanegra de Verdi. A realizat înregistrări ca solist alături de Corul Madrigal și Corul Te Deum.

În prezent, Marian Someșan este profesor de canto la Liceul de Artă din Târgu Mureș.

 

George_Cojocaru1

Baritonul George Cojocariu a absolvit Universitatea de Arte George Enescu din Iași, Secția Canto în anul 2001.

 

A fost angajat al Corului Filarmonicii Moldova din Iași (1990-1995), al Corului Operei Naționale Române Iași (1995-1997). Din anul 1997 devine solist al Operei Naționale Române Iași.

 

Abordează un  bogat repertoriu de operă, operetă și vocal simfonic, amintind aici de: Simfonia a IX-a de Beethoven, Carmina Burana de C. Orff , Kronung Messe de Mozart, Damnațiunea lui Faust de Berlioz  sau Oratoriile de Paște și de Crăciun de Paul Constantinescu.

 

 

Cristian Orosanu

Născut în anul 1972, dirijorul Cristian Oroșanu a urmat studiile la Liceul de Artă Octav Băncilă din Iași, apoi la Universitatea de Muzică din București, cu Cristian Brâncuși și Constantin Bugeanu.

 

În anul 1996 dirijorul Cristian Oroșanu a beneficiat de o bursă de studii la Stuttgart, unde a lucrat cu maestrul de renume internațional Helmuth Rilling.

În anul 2003 participă la Festivalul Internațional de la Aix‑en‑Provence (Franța), iar în august 2005, a câștigat Premiul al II‑lea la Concursul Internațional de Dirijat Malko de la Copenhaga.

Dirijorul Cristian Oroșanu se află în prezent în plină afirmare internațională. A dirijat Orchestre de Paris, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, Orchestre Lamoureux din Paris, de asemenea Deutsches Symphonie Orchester din Berlin (unde a fost asistent principal în stagiunea 2007‑2008), Orchestra Tonhalle din Zürich, Orchestra PAC din HYOGO (Japonia).

 

 

1400678_383586895104850_1764149369_o

 

Născut la Reșița în 1951, Doru Morariu a urmat studiile muzicale la Liceul de Muzică Ion Vidu din Timișoara și la Universitatea de Muzică din București. A studiat dirijatul coral cu profesorii: Dumitru D. Botez, Silvia Secrieriu, Petre Crăciun și Dorin Pop.

În 1974 s‑a întors in orașul natal, Reșița, unde a desfășurat o intensă acti­vitate muzicală ca dirijor al Corului de Copii si al Corului de Cameră Miorița. În perioada 1976‑1990 a organizat cursuri periodice de dirijat coral. De ase­menea, a înființat si coordonat Festivalul Coral Iosif Velceanu de la Reșița. În 1984 a înființat Concursul de Creație Corala Nicolae Ursu. În 1991 a înființat Corul de copii Angeli al Studioului Radio Iasi, iar în 1993 a înființat corul de copii al postului de televiziune Europa Nova Iași, cu care a susținut concerte și a realizat înregistrări audio și video.

Din noiembrie 1990, Doru Morariu a devenit prin concurs dirijor al Corului Gavriil Musicescu al Filarmonicii de Stat din Iași, împreună cu care își conti­nuă activitatea muzicală de succes și în prezent.

Doru Morariu este de asemenea compozitor, creația sa cuprinzând lucrări corale și vocal‑instrumentale, unele dintre ele fiind distinse cu premii de creație.

Prin prezența sa la pupitrul Corului academic al Filarmonicii, ansamblul artis­tic ieșean a devenit în ultimii zece ani unul dintre primele în ierarhia valorică românească.


Categorised as:

Comments are disabled on this post


Comments are closed.