Concert de muzică tradițională – Ansamblul Trei Parale
Concert de muzică tradițională
Ansamblul Trei Parale
Florin Iordan: cobză, cimpoi, tambură
Daniel-Mircea Pop: voce, fluiere, percuție
Mihai Balabaș: vioară
Beatrice Iordan: cobză
Ștefan George Kudor: percuție (bendir, dairea, tobă)
Cântecul lui Barbu Lăutaru (folclor, Alexandri/Flechtenmacher)
Două dansuri muntenești (Francois Rujițchi, Musique Orientale, 1837 Nr. 31 si 32)
Cântec de lume (Codex Moldavus)
Amărâtă turturică (Anton Pann)
Trei dansuri moldovenești (Codex Moldavus Nr. 1821, Nr. 10, 5, 3)
Până când nu te iubeam (Anton Pann-Spitalul Amorului)
Decât ruda și vecinu (Anton Pann – Spitalul Amorului)
Grele chinuri m-a cuprins, Aolică ce văzui (Gheorghe Ucenescu)
Ah! A mea iubită floare (Gheorghe Ucenescu)
De când s-a dus neica-n cale (Anton Pann – Spitalul Amorului)
Bate-o Sfântu de lupoaie (Anton Pann – Spitalul Amorului)
Hora boierească a lui Nemțeanu de la Săveni (folclor)
Două hore de la Săveni (folclor)
Geamparaua de la Dăeni (folclor)
Hora șapte scări (folclor)
Arză-l focu dascăl (Anton Pann – Spitalul Amorului)
Trei parale este un grup bucureștean a cărui activitate de reînviere a muzicii românești tradiționale a început în anul 2003. Ansamblul face uz de o documentare minuțioasă în domeniul culturii muzicale tradiționale, un rol important având Florin Iordan, etnomuzicolog la Muzeului Țăranului Român din București, coordonator al formației și interpret la numeroase instrumente tradiționale – în concertul de astăzi va cânta la cobză, cimpoi și tambură. Îi stau alături: Daniel Pop – solist vocal și interpert la fluiere și percuție, muzician cu o bogată experiență în interpretarea muzicilor vechi, Mihai Balabaș – violonist cu o solidă pregătire academică, Beatrice Iordan – interpretă din cobză, de asemenea contrabasistul și percuționistul Ștefan George Kudor.
Deși este implicat în mai multe proiecte muzicale, grupul Trei parale a devenit cunoscut publicul din țară dar și din străinătate prin strădaniile sale din ultimi zece ani, de reconstituire a muzicilor urbane de sec. 19, din Moldova și Muntenia. Consultând atât transcripții de epocă și mărturii muzicale din secolul 20, membrii grupului au încercat să pună în lumină un univers muzical deosebit de savuros, dar destul de puțin cunoscut. În timp, programul, stilul de interpretare și componența instrumentală au fost în mod continuu revizuite, iar proiectul a câștigat mereu în consistență și acuratețe.
Rezultatele n-au întârziat să apară. Muzica grupului a figurat pe coloana sonoră a două filme românești de epocă: Chira Chiralina (regia Dan Pița, 2012) și mai recentul și premiatul Aferim! (regia Radu Jude, 2016). Toate piesele incluse în acest din urmă film fac parte din programul serii: Două dansuri muntenești, Ah! A mea iubită floare, Bate-o Sfântu de lupoaie și Arză-l focu dascăl.
Categorised as:
Comments are disabled on this post