Festivalul Muzicii Românești

Ediția a XXIV-a, Iași, 14-20 octombrie 2022 – Secțiunea academică

Concert cameral

Cand:
octombrie 22, 2013@1:00 pm
2013-10-22T13:00:00+00:00
2013-10-22T13:30:00+00:00
Unde:
Sala „Eduard Caudella” (Casa Balș)
Cost:
Intrare liberă

Brîndușa Tudor, pian

 Vasile Spătărelu

Meditații la Enescu, 5 piese pentru pian

(Preludiu, Coral întrerupt, Interludiu, Ecouri de dans, Epilog)

 

Mihaela Grăjdeanu, soprană

Doina Grigore, pian

 Viorel Munteanu

Întoarceri la Blaga, șapte poeme pentru soprană și pian

(Autoportret, Dar munții unde-s?, Lumina de ieri, Ioan se sfâșie în pustie, Visãtorul, Cântecul obârșiei, Vreau sã joc!)

 – Primă audiție –

 

Cvartetul Gaudeamus

Lucia Neagoe, vioara I

Raluca Irimia, vioara a II-a

Leona Varvarichi, violă

Sebastian Vârtosu, violoncel

 Adrian Iorgulescu

Cvartetul nr. 3


***

Poza_Brindusa_Tudor_brosuraBrîndușa Tudor a absolvit în anul 2002 studiile de Licență, apoi în 2003 cele de Master la Universitatea de Arte George Enescu din Iași, specialitatea – pian principal. Este laureată a mai multor concursuri naționale de interpretare pianistică și a participat la cursuri de măiestrie interpretativă conduse de Hans Leygraf și Martin Hughes – Austria, Andrei Gavrilov și Andreas Henkel – Germania, Pascal Solomon – Elveția și Francisc László – România.

A concertat ca solistă cu orchestre simfonice din România (Iași, Bacău, Botoșani) și Germania (Leutkirch, Wangen) sub bagheta unor dirijori de marcă, precum Emanuel Elenescu, George Vintilă, Ludovic Bacs, Ovidiu Bălan, Gheorghe Costin, Florin Totan, Radu Postăvaru, Atsushi Nukii (Japonia), Reiner Möckel (Germania), Michele Santorsola (Italia).

A susținut numeroase recitaluri de pian, camerale și de acompaniament, cuprinzând repertoriu ce aparține tuturor stilurile muzicale, la Filarmonica de Stat Moldova Iași, Filarmonica Mihail Jora Bacău, Opera Română Iași, Universitatea de Arte George Enescu Iași, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice Chișinău (Republica Moldova), biblioteci și muzee din țară și străinătate.

În anul 2011 a obținut titlul de Doctor în muzică la Universitatea de Arte G. Enescu Iași, susținând teza cu tema: Sonatele pentru pian de Franz Schubert. Continuitate și înnoire, cu distincția maximă Summa cum laude.

În prezent este lector universitar doctor la disciplinele Pian, Muzică de cameră și Acompaniament canto din cadrul departamentului Suflatori-Percuție-Canto, al Universității de Arte George Enescu din Iași.

 

 

Mihaela GrăjdeanuMihaela Grajdeanu a absolvit Academia de muzică C. Porumbescu din București în anul 1984. A studiat de asemenea cu: Vali Niculescu, Aneta Pavalache, Gina Tripa Tăbăcaru.

Intre anii 1984-1990, Mihaela Grăjdeanu a fost solistă a Corului G. Musicescu al Filarmonicii Moldova din Iași, apoi devine solistă a Operei Naționale Române din Iași.

În 1993 a obținut Premiul a III-lea și Premiul special pentru interpretare la Concursul Internațional pentru Tinerii Soliști de Operă de la Sofia, Bulgaria.

A cântat peste 40 de roluri pe majoritatea scenelor de operă din țară.

Pe lângă un bogat repertoriu vocal-simfonic, concretizat în numeroase colaborari cu orchestre simfonice și filarmonici din România, a avut și o activitate susținută în numeroase turnee în Germania, Austria, Spania, Franța, Olanda, Belgia, Moldova, cu repertoriu de operă și vocal-simfonic.

A primit Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler din partea Presedinției României și Diploma de excelență din partea Primăriei Municipiului Iași.

 

 

Doina GrigoreDoina Grigore este absolventă a Universității de Arte George Enescu din Iași din anul 1990, a participat la numeroase cursuri de interpretare în Belgia (Angeline Pondepeyre), Ungaria (Attila Nemethy), Elveția (Joseph Colom, Edith Fischer, Jorge Pepi) și Spania. A fost prezentă în recitaluri și concerte in țară și în Italia, Elvetia, Germania, a realizat înregistrari la Radio, Televiziune și pe disc.

În 2006 și-a susținut teza de doctorat la Universitatea Națională de Muzică din București.

În anii 2010 și 2012 a susținut alături de violonistul Șerban Lupu recitaluri la Filarmonica din Iași, precum și la Suceava , în cadrul Festivalului International al Artelor. Anul trecut a adus în atenția publicului din Germania , lucrări ale compozitorilor români contemporani, dar și ale lui Enescu și Bartok , în cadrul unui turneu realizat în Berlin, Mannnheim și Oldenburg.

În prezent este conferențiar doctor la Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice a Universității de Arte George Enescu din Iași.

 

 

cv.gaudeamusCvartetul de coarde Gaudeamus a luat ființă în anul 1987, la Iași, sub directa îndrumare a binecunoscutului Cvartet Voces, membrii săi fiind studenți ai Conservatorului ieșean. După absolvire, cei patru interpreți au devenit ansamblu permanent al Filarmonicii din Brașov. Activitatea concertistică a Cvartetului Gaudeamus cuprinde numeroase prezențe artistice în țară și peste hotare – în Austria, Belgia, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Rusia, Spania, Turcia, Slovacia etc., cu un repertoriu vast, de peste 70 de titluri, de la Beethoven la Bartok, de la Haydn la Enescu.

Cvartetul Gaudeamus este laureat al mai multor premii importante, între care Premiul special la Concursul Mozart de la Salzburg (Austria), Premiul II  la  Concursul  V. Bellini  (Italia, 1995), Premiul I  la Concursul Rovere d’Oro  (Italia, 2000). Au urmat cursuri de interpretare cu maeștri ai genului, între care Cvartetul Amadeus și Cvartetul Alban Berg.


Categorised as:

Comments are disabled on this post


Comments are closed.