Festivalul Muzicii Românești

Ediția a XXIV-a, Iași, 14-20 octombrie 2022 – Secțiunea academică

Concert cameral

Cand:
octombrie 26, 2013@5:00 am
2013-10-26T05:00:00+00:00
2013-10-26T05:30:00+00:00
Unde:
Sala „Eduard Caudella” (Casa Balș)
Cost:
Casa de bilete a Filarmonicii: 0332-882.025

Ansamblul Nova Musica Viva

Coordonator Mihai Ailenei

Cezar Horez, flaut

Alin Apetroaie, flaut

Florin Țaga, oboi

Alexandru Olaru, oboi

Constantin Ailenei, clarinet

Ioan Gușã, fagot

Adrian Moisuc, fagot

Romeo Popa, corn

Paul Patraș, corn

Ion Moraru, trompetã

Ciprian Ciotloș, pian

Ștefan Niculescu

Cantata III, Răscruce pentru sextet de suflători

Sabin Păutza

Blues and Trouble

Cvartetul Ad libitum

Alexandru Tomescu, vioara I

Șerban Mereuță, vioara a II-a

Bogdan Bișoc, viola

Filip Papa, violoncel

 

George Enescu

Cvartetul nr. 2 in sol major, op. 22

***

Ans.Nova Musica Viva

Ansamblul Nova Musica Viva a fost creat la inițiativa unui grup de instrumentiști-suflători din orchestra simfonică a Filarmonicii ieșene, cu cîțiva ani în urmă. Ulterior au adoptat titulatura de mai sus, pentru a evoca una dintre formațiile de pionierat în explorarea muzicii noi, ce a făcut epocă în anii ’70–’80 în viața muzicală ieșeană și nu numai – Musica Viva condusă de Vicente Țușcă.

Repertoriul ansamblului acoperă diverse stiluri muzicale reprezentative, dar oferă și posibilitatea extinderii către alte tipologii și genuri, care depășesc tiparele tradiționale, conturând astfel un repertoriu complex.

La ediția precedentă a Festivalului, Ansamblul Nova Musica Viva a prezentat, după 25 de ani de la ultima interpretare, Dixtuorul enescian. La ediția de anul acesta, compozitorul Sabin Păutza a dedicat cele două lucrări ale sale formației filarmonice ieșene.

 

 

Cv AdLibitum

 

Cvartetul de coarde Ad libitum a fost fondat în anul 1988, la Universitatea de Arte George Enescu din Iași. Membri fondatori: Adrian Berescu (vioara I), Șerban Mereuță (vioara II), Bogdan Bișoc (violă), Filip Papa (violoncel). După ce a beneficiat de îndrumarea profesorului Bujor Prelipcean, iar mai apoi din partea unor cvartete de renume precum Fine Arts, Juilliard sau Amadeus, Cvartetul Ad libitum a câștigat în 1997 Marele Premiu, Premiul Presei și Premiul mecenatului muzical la Concursul de la Evian, considerat cea mai importantă competiție de gen din lume. Au urmat și alte succese notabile, între care trebuie amintit Premiul I la Concursul Max Reger din Germania.

Cvartetul de coarde Ad Libitum întreprinde turnee în Europa fiind invitat de prestigioase festivaluri cum ar fi: Printemps des Arts (Monte Carlo), Orlando Festival (Olanda), Luberon (Franta), Bensheim (Germania), Gstaad (Elvetia), Maribor (Slovenia), Delft Festival  (Olanda), etc. De asemenea Ad Libitum a concertat în celebre săli de concert ca: Cortot și Musée D’Orsay (Paris), Diligentia (Haga), De Doelen (Rotterdam), Conzerthaus (Berlin), Concertgebouw (Amsterdam), Kaisersaal (Frankfurt), Beethoven Haus (Bonn), Temppeliaukion (Helsinki), Ateneul Român (București), Filarmonica Moldova (Iași), etc.

Începând cu aprilie 2008, Cvartetul Ad Libitum este numit Cvartet de Stat în cadrul Filarmonicii Moldova din Iași, drept recunoaștere a activității desfășurate pe cele mai mari scene ale lumii în ultimii 20 de ani.

Din septembrie 2011, Alexandru Tomescu devine prim violonist al cvartetului de coarde Ad Libitum.


Categorised as:

Comments are disabled on this post


Comments are closed.