Festivalul Muzicii Românești

Ediția a XX-a, Iași, 21- 26octombrie 2018

Program Festival

oct.
29
lun
Concert de muzică veche, Ansamblul „Anton Pann” condus de Constantin Răileanu
oct. 29@5:00 pm – 6:30 pm

Constantin Răileanu, percuție, voce
Alexandru Stoica, al-ūd, vioară
Andrei Zamfir, saz (bağlama), chitară
Alina Horez, vioară

 

Partea I

1. Peșrev makam Buzurk (Colecția Dimitrie Cantemir sec. XVII-XVIII)
2. Peșrev makam Bestenigar (Colecția Dimitrie Cantemir sec. XVII-XVIII)
3. Peșrev makam Zengüle (Colecția Dimitrie Cantemir sec. XVII-XVIII)
4. Peșrev makam Rast (Colecția Dimitrie Cantemir sec. XVII-XVIII)
5. Peșrev makam Muhayer (Colecția Dimitrie Cantemir sec. XVII-XVIII & Sarabanda – Colecția Ali Ufki sec. XVII)
6. Ti megali simfora (Ce mare nenorocire) – stihuri alese (Colecția Spitalul Amorului, Anton Pann sec. XIX)

Partea a II-a
1. Hicaz Sirto – sultan Abdul Aziz sec. XIX & Nu ma pedepsi stăpână – stihuri alese (Colecția Spitalul Amorului, Anton Pann sec. XIX)
2. De-ai ști sufletelul meu (Colecția Spitalul Amorului – stihuri alese, Anton Pann sec. XIX & Uskudar & Apo xeno – stihuri alese – muzică constantinopolitană sec. XIX)
3. Colaj de dansuri românești sec. XIX. Autori anonimi (Colecția Izvoare ale muzicii românești, Gheorghe Ciobanu 1976)
4. Nu mai poci de ostenit (Colecția Spitalul Amorului, Anton Pann sec. XIX)
5. O, Moldavie iubită! – stihuri alese – sec. XIX (Mitropolitul Veniamin Costachi de Protosinghel Vasile Vasilache, 1941, Mănăstirea Neamțu)

 

Ansamblul vocal-instrumental de muzică veche Anton Pann a fost fondat în toamna anului 2004, din inițiativa unui grup de studenți ai Universității Naționale de Muzică din București – Facultatea de Teologie Ortodoxă.
Membrii grupului și-au stabilit drept scop redescoperirea, cercetarea și interpretarea muzicii vechi românești, din epoca medievală pînă la finele veacului 19 – repertoriu încă necunoscut de public. Muzicienii ansamblului își propun astfel să reînvie o tradiție muzicală uitată, prin versiuni interpretative cît mai apropiate de ethos-ul originar.
După opt ani de activitate perseverentă, repertoriul ansamblului a crescut continuu, cuprinzînd astfel muzică de Anton Pann, Gh. Ucenescu, precum și cîntări din vechi colecții de Moldavus, Valachus, Caioni, Anon imus și Dimitrie Cantemir. La acestea se adaugă piese din tradiția medievală europeană – occidentală și orientală. Lucrările sunt mai întîi alese și transcrise din manuscrise autentice. Ansamblul abordează deopotrivă genul religios și laic, realizînd concerte în țară și în străinătate, de asemenea înregistrări pe disc.
Principalele surse muzicale abordate sunt: muzica medievală, balcanică, occidentală, orientală, folclor.
În februarie anul acesta, Ansamblul Anton Pann a fost invitat să participe, alături de formații similare din Europa precum Hespérion XXI condus de Jordi Savall, la Festivalul Internațional de la Veneția, cu muzică de Dimitrie Cantemir.
Membrii grupului cîntă pe instrumente moderne și medievale, din tradiția orientală și occidentală.

oct.
30
mar
Concert cameral, Cvartetul „Ad libitum” și Ansamblul „Nova Musica Viva”
oct. 30@5:00 pm – 6:30 pm

Cvartetul Ad libitum
Alexandru Tomescu, vioara I
Șerban Mereuță, vioara a II-a
Bogdan Bișoc, viola
Filip Papa, violoncel

Pascal Bentoiu
Cvartetul nr. 2 op. 19 „al consonanțelor” (1973)
Adagio
Giusto
Larghetto
Allegro molto moderato

Ansamblul Nova Musica Viva
Cezar Horez, flaut
Alin Apetroaie, flaut
Florin Țaga, oboi
Alexandru Olaru, oboi
Mihai Ailenei, clarinet
Constantin Ailenei, clarinet
Ioan Gușă, fagot
Adrian Moisuc, fagot
Romeo Popa, corn
Paul Patraș, corn
Marius Cioată, trombon
Ciprian Ciotloș, pian
Virgil Prisacariu, contrabas
Cristina Popescu, percuție
Radu Lupu, percuție

Sabin Păutza
Jocuri IX – „Ecou”

Divertismentul nr. 2
Silent movie (a rag time)
Bossa-Nova
Charleston
Tangou
Fiesta

Cvartetul de coarde Ad libitum a fost fondat în anul 1988, la Universitatea de Arte George Enescu din Iași. După ce a beneficiat de îndrumarea profesorului Bujor Prelipcean, iar mai apoi din partea unor cvartete de renume precum Fine Arts, Juilliard sau Amadeus, Cvartetul Ad libitum a cîștigat în 1997 Marele Premiu, Premiul Presei și Premiul mecenatului muzical la Concursul de la Evian, considerat cea mai importantă competiție de gen din lume. Au urmat și alte succese notabile, între care trebuie amintit Premiul I la Concursul Max Reger din Germania.

„În urmă cu un an, violonistul Adrian Berescu a fost desprins din constelația Ad libitum de o întorsătură tragică a destinului. După aceasta pierdere, Alexandru Tomescu a reîntregit configurația muzicala. Au inceput un nou drum și un nou destin, al cărui simbol este primul compact disc în aceasta noua formulă: Ad libitum Primus.” (dintr-un text de Oana Hristea)

Stagiunea 2012–2013 prezintă și pentru ad-libitum-i o conotație aniversară: în 2013, cvartetul împlinește un sfert de veac de carieră artistică! De aceea, planurile sunt multe și ambițioase și ele încep cu acest prim concert din Festivalul de muzică românească și cu o pagină consacrată din repertoriul de gen: Cvartetul consonanțelor de Pascal Bentoiu.

Ansamblul Nova Musica Viva a fost creat la inițiativa unui grup de instrumentiști-suflători din orchestra simfonică a Filarmonicii ieșene, cu cîțiva ani în urmă. Ulterior au adoptat titulatura de mai sus, pentru a evoca una dintre formațiile de pionierat în explorarea muzicii noi, ce a făcut epocă în anii ’70– ’80 în viața muzicală ieșeană și nu numai – Musica Viva condusă de Vicente Țușcă.
Entuziasmul tinerilor instrumentiști din compartimentul de suflători al Orchestrei simfonice a Filarmonicii ieșene, asociat cu dorința de a redescoperi pagini muzicale uitate sau chiar ignorate de timp, a generat constituirea acestui ansamblu cameral, care dorește să abordeze și să aducă în atenția publicului, un repertoriu prea puțin cunoscut sau chiar necunoscut.
Tradiția muzicii de cameră ieșene, impusă de prestigiosul cvartet VOCES de aproape patru decenii și continuată cu aceeași măiestrie de discipolii lor, cvartetul Ad libitum, reprezintă o dovadă elocventă de profesionalism, de unde putem trage concluzia că adevăratul catalizator al performanței îl reprezintă muzica de cameră realizată la cel mai înalt nivel.
Repertoriul ansamblului acoperă diverse stiluri muzicale reprezentative, dar oferă și posibilitatea extinderii către alte tipologii și genuri, care depășesc tiparele tradiționale, conturând astfel un repertoriu complex.
La ediția precedentă a Festivalului, Ansamblul Nova Musica Viva a prezentat, după 25 de ani de la ultima interpretare, Dixtuorul enescian. La ediția de anul acesta, compozitorul Sabin Păutza a dedicat cele două lucrări ale sale formației filarmonice ieșene.

 

oct.
31
mie
Concertul claselor de compoziție, Portret componistic Iulia Cibișescu-Duran
oct. 31@9:00 am – 10:30 am

Partea I: Concertul claselor de compoziție

Universitatea Națională de Muzică București

Alexandru Sima, ARCHAEA I pentru clarinet si pian
Soliști: Radu Grelus, an I, asist. univ. Adriana Toacsen

Sebastian Androne, „Pentru Sabina” pentru vioara solo
Solistă: Raluca Stratulat

Academia de Muzică, Teatru și Arte plastice Chișinău

Marian Ungur, Cvintet pentru instrumente de suflat
Interpreți: Gheorghe Doroș – flaut, Victor Roibu – oboi, Dan Leșanu – clarinet, Vladimir Taran – fagot, Vasile Braga – corn

Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca

Alexandru Murariu, „La cathédrale de Rouen”, trei impresii pentru flaut și vioară [cca 5 min.]
Oanța William Richard, Două preludii pentru pian [cca 7 min.], Trei lieduri: [total cca 5 min. 30]
Czégeni Izabella, „A mele visuri” (versuri de Alexandru Vlahuță)
Czégeni Izabella, Sonet (versuri de Alexndru Vlahuță)
Sonia Vulturar, „Solilocviu” pentru vioară solo [cca 4 min.]
Cora Miron, „Rêve d’enfant” pentru flaut și pian [cca 6 min 30]

Interpreți: Oana Bădescu – flaut, Czégeni Izabella – soprană, Hegedüs Loránd-Cristian – tenor, Sonia Vulturar – vioară, Ioana Vecean – pian, Cora Miron – pian

 

Universitatea de Arte „George Enescu” Iași

Izabela Vieriu, Suită de miniaturi pentru pian
Solistă: Izabela Vieriu

Denis Clivinschi, Sonatina pentru vioară și pian
Soliști: Bogdan Onofrei – vioară, Dragoș Cantea – pian

Paul Pintilie, Trio pentru flaut, clarinet și fagot
Soliști: Florin Leonte, flaut, Bogdan Irina, clarinet, Alin Dănilă, fagot

Partea a II-a:

Profesori creatori și interpreți

Cătălin Crețu, Sonata pentru pian
Solistă: Ionela Butu

Portret componistic Iulia Cibișescu-Duran

Suita pentru vioară și pian
Suita pentru vioara solo – 7 versuri de Bacovia
Sonata nr. 2 pentru vioară și pian

Interpretează Formația Art Contrast: Eugen Cibișescu-Duran – vioară, Iulia Cibișescu-Duran – pian

Iulia Cibișescu-Duran s-a născut în 1966, la Deva. Și-a făcut studiile muzicale la Academia de Muzică Gh. Dima din Cluj-Napoca – compoziție muzicală cu acad. Prof. dr. Cornel Țăranu (1985–1990) și dirijat orchestră cu maeștrii Emil Simon și Petre Sbârcea (1991–1996). În 1991 a obținut titlul de doctor în muzicologie.
Susține numeroase concerte în țară și peste hotare. Este membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (din 1992), a Asociației Române a Femeilor în Artă, a Societății Internaționale de Muzică Contemporană; de asemenea face parte din Professional Women’s Advisory Board of the American Biographical Institute, din 2000.
A fost distinsă în mai multe rînduri cu premii pentru compoziție și pentru interpretare dirijorală.
Creația sa cuprinde peste 70 de lucrări instrumentale, vocalinstrumentale, orchestrale și corale, interpretate în România, Germania, Franța, Italia, Brazilia, Bolivia, USA, Israel, Serbia, Australia.

Eugen Cibișescu-Duran s-a născut în 1968, la Bistrița. A studiat vioara și viola la Academia de Muzică Gh. Dima din Cluj-Napoca.
În prezent este membru al orchestrei Operei Naționale Române din Cluj. Susține totodată o bogată activitate solistică în cadrul duo-ului Art Contrast, împreună cu soția sa, pianista și compozitoarea Iulia Cibișescu-Duran. Repertoriul formației este deosebit de bogat și divers, de la muzica clasică la cea contemporană – românească și internațională.

Iulia Cibișescu-Duran
Suita pentru vioară și pian este o lucrare modală alcătuită din piese scurte, foarte diferite ca imagistică și caracter. Există aici o diversitate de cîmpuri expresive, de imagini plastice care se suprapun sau se juxtapun în funcție de modalitățile de conducere ale discursului muzical.
Suita pentru vioară solo – 7 versuri de Bacovia are ca punct de plecare versurile bacoviene Și de lume tot mai singur, Dor de tine, Barbar cîntă femeia aceea, Va plînge toamna peste noi… care, transpuse în spațiul muzical conduc la o prezentare inedită, expresivă a textului liric.
Sonata nr. 2 pentru vioară și pian a fost distinsă cu Premiul UCMR (Filiala Cluj) pe anul 2006. Prima audiție absolută a avut loc la Festivalul Toamna muzicala clujeana, 2006.
În prima parte există o permanentă suprapunere a doua limbaje muzicale diferite: melodia lirică și pasională a viorii și o melodie alcătuită din fragmente scurte, cromatice la pian.
Partea a II-a este o tema cu 7 variațiuni libere, fiind concepută într-un mare crescendo de densitate și expresie. Tema are un profil ambivalent: tonal-funcțional, care se modifică ulterior, devenind modal.
Cea de-a III-a parte este un epilog, un moment liric foarte scurt, care aduce calmul după marile acumulări tensionale ale părții a II-a.
Autoarea

Concert coral, Corul academic „G. Musicescu”, Dirijor: Doru Morariu
oct. 31@5:00 pm – 6:30 pm

Irina Odăgescu – Tatăl Nostru
Doru Morariu – Cine este Dumnezeu (Prochimenul Mare, glas VII, după Filotei Moroșanu), Solist: Bogdan Blându
Gavriil Musicescu – Rugăciune
Walter Mihai Klepper – La mijloc de codru des
Sabin Păutza – Peste vîrfuri
Felicia Donceanu – Între păsări
Dan Buciu – Frica
Mircea Neagu – Hora mare pe bătute, suită corală pe teme moldovenești
Nicolae Bălan – Toconelele, baladă populară pentru recitator, toacă, clopot, cinel, tobă mare și cor mixt
Mihai Moldovan – Clopote
Vinicius Grefiens – Lăutăreasca
Alexandru Pașcanu – Variațiuni corale pe tema Chindiei

 

Corul Academic „Gavriil Musicescu” în prezent, Dirijorul Doru Morariu

Din noiembrie 1990, la conducerea Corului Gavriil Musicescu a venit dirijorul Doru Morariu, care a continuat și a intensificat munca de creștere numerică, repertorială și calitativă a ansamblului, astfel că în prezent, Corul Filarmonicii din Iași este tot mai cunoscut și apreciat în țară și în Europa.

Doru Morariu și-a propus o strategie pe perioade lungi, pentru a aduce ansamblul coral al Filarmonicii la nivelul simfonicului și pentru a-i transforma numele în renume. În prezent, aceste intenții s-au transformat în realitate, Corul Filarmonicii ieșene fiind astăzi considerat cel mai valoros ansamblu academic românesc.

Ultimele două decenii au însemnat o intensă activitate artistică, înregistrări, nenumărate concerte în Iași, în țară și peste hotare: Germania, Italia, Olanda, Polonia, Spania, în săli celebre precum Concertgebouw din Amsterdam, De Doolen din Rotterdam, Gewandhaus din Leipzig, Alte Oper din Frankfurt, la Stuttgart, Haga, Eindhoven, Utrecht, Baden-Baden etc.

Între evenimentele reprezentative se înscrie seria de concerte Maeștri ai artei corale. Au fost restituite astfel lucrări în primă audiție sau de mult uitate, precum și profiluri componistice: Claudio Monteverdi, Giovanni Pierluigi da Palestrina, Orlando di Lasso, Gavriil Musicescu, Gheorghe Cucu, Sabin Drăgoi, Achim Stoia, Mircea Neagu, Vasile Spătărelu, Sabin Păutza, Cristian Misievici, Walter Mihai Klepper.

Repertoriul vocal-simfonic al Corului Academic Gavriil Musicescu este astăzi nelimitat, cuprinzând lucrări de: Bach, Beethoven, Brahms, Britten, Bruckner, M. A. Charpentier, Cherubini, Dvořák, Enescu, Fauré, Gounod, Händel, Haydn, Honegger, Mascagni, Mozart, Orff, Prokofiev, Puccini, Ravel, Rossini, Verdi, Wagner, Weber, etc.; de asemenea opera – în spectacol și în concert –, colinde de Crăciun, muzică de Paști, lucrări folclorice, muzică religioasă (catolică și ortodoxă), renascentistă, romantică, modernă și contemporană, românească și universală.

nov.
1
joi
Simpozion cu tema: „Identitate și contextualitate în muzica românească contemporană”
nov. 1@7:00 am – 12:00 pm

Partea I: Moderator: prof. univ. dr. Laura Vasiliu

„Iași, muzicieni și instituții”

Loredana Iațeșen (Universitatea de Arte George Enescu Iași)
Mansi Barberis – personalitate a culturii muzicale iesene.

De la succesul de ieri la ignorarea contemporană.

Laura Vasiliu (Universitatea de Arte George Enescu Iași)
George Pascu – fondatorul școlii de muzicologie și critică muzicală din Iași

Carmen Chelaru (Universitatea de Arte George Enescu Iași)
Filarmonica ieșeană sub semnul aniversărilor

„Creația românească: clasicismul modern”

Florinela Popa (Universitatea Națională de Muzică București)
Balcanism, mahala și spirit caragialesc în muzica lui Mihail Jora.

Veronica Demenescu (Universitatea de Vest, Timișoara)
Creatia muzicala a lui Sabin Dragoi în contextul national si european al primei jumatati a secolului XX

Francisca Paidac (Academia de Muzică, Teatru și Arte plastice din Chișinău)
Figuri de compozitori banateni în prima jumatate a secolului XX

Eugen Cinci (Universitatea de Vest, Timișoara)
Scurt istoric al artei dirijorale din Banat

Roxana Pîrvu & Veronica Demenescu (Universitatea de Vest, Timișoara)
Creatia muzicală pentru pian a compozitorilor bănățeni în secolul XX

Luminița Duțică (Universitatea de Arte George Enescu Iași)
Discurs neoclasic – recurs diatonic în Concertul pentru orchestră de Ion Dumitrescu

„Clarinetul în muzica compozitorilor ieșeni”, Concert cameral
nov. 1@3:00 pm – 4:30 pm

Cvartetul Orpheus:
Doru Albu, clarinet
Daniel Paicu, clarinet bas
Constantin Bogdan, clarinet, clarinet alto, saxofon
Bogdan Irina, clarinet

Ciprian Ion, Cvartet de clarinete, primă audiție absolută
Cvartetul Orpheus

Sabin Păutza, Jocuri VI, pentru clarinet și clarinet bas
Soliști: Doru Albu, Daniel Paicu

Cristian Misievici, Sinus, pentru clarinet solo
Solist: Bogdan Irina

Bogdan Chiroșcă, Impresii pentru clarinet solo
Solist: Daniel Paicu

Vasile Spatarelu, Sonanțe pentru clarinet solo
Solist: Doru Albu

Viorel Munteanu, Invocații pentru clarinet solo
Solist: Daniel Paicu

Bogdan Chiroșcă, Nocturnă pentru 3 clarinete, primă audiție absolută
Soliști: D. Albu, D. Paicu, B. Irina

Sabin Păutza, Divertisment pentru cvartet de clarinete, primă audiție
Cvartetul Orpheus

Cvartetul de clarinete Orpheus s-a înființat în anul 2000, la inițiativa prof. univ. dr. Doru Albu, alături de studenții săi din acea perioadă: Daniel Paicu, Bogdan Constantin și Eduard Hîncu. Dintre aceștia, primii trei fac parte și în prezent din cvartet, iar Eduard Hîncu, finalizându-și studiile, a fost înlocuit cu studentul Bogdan Irina.

Activitatea artistică a membrilor cvartetului, atât în ansamblu cât și individual, a fost bogată și la un nivel calitativ ridicat: prezența la Festivalul Internațional EUROTREF – Germania, edițiile din 2005 și 2008. Recitaluri în Germania, Italia, Republica Moldova. Turnee individuale sau de grup în Japonia, Ucraina, Tunisia, Austria, Franța, Belgia, Olanda, Germania, România. Membrii formației au apărut ca soliști cu orchestrele din Iași, Bacău, Botoșani, Galați, Târgoviște și cu orchestra Universității de Arte George Enescu.

Membrii cvartetului au fost distinși cu premii la concursuri internaționale în Italia, Republica Moldova, România. Au participat de asemenea la cursuri de interpretare în Italia, Germania, Republica Moldova, România; au realizat emisiuni radio și TV, precum și discul Bijuterii muzicale (2009).

Mentorul formației, prof. Doru Albu este membru în jurii la concursuri naționale și internaționale. A participat la organizarea celor două ediții ale Festivalului Internațional de Clarinet și Saxofon, Iași 2011 și 2012.

Concert de muzică psaltică, Ansamblul „Byzantion”
nov. 1@5:00 pm – 6:30 pm

Concert de muzică psaltică în memoria muzicienilor ieșeni dispăruți
„Slujba Bizantină a Înmormîntării Mirenilor”

Corul Byzantion
Dirijor: Adrian Sârbu

1. Troparele ce se cântă la Trisaghion, glas leghetos, după Ștefanache Popescu
2. Cântarea întreit sfântă ce se cântă în procesiunea spre biserică și cimitir, glas Nenano (plagalul glasului al II-lea Trifonic), de Manuil Hrisafi, ultimul protopsalt al Constantinopolului, sec. XV, adaptare în românește de Macarie Ieromonahul (+1836)
3. Aliluia si Tropare
4. Psalmul 118
· Starea I, plagalul glasului al II-lea Tetrafonic
· Starea a II-a, plagalul glasului I Tetrafonon
· Starea a III-a, plagalul glasului al IV-lea Trifonic
5. Binecuvântările celor adormiți – după Ștefanache Popescu
6. Canonului Panihidei, Plagalul glasului al II-lea Tetrafonic, după Ștefanache Popescu (selecții de tropare și irmoase)
7. Stihira Care desfătare lumească, glasul I
8. Stihira Vai câte nevoie are sufletul, glasul al II-lea
9. Stihira Toate sunt deșertăciuni, glasul al III-lea
10. Stihira Unde este dezmierdarea cea lumească, glasul al IV-lea
11. Stihira Adusu-mi-am aminte, plagalul glasului I
12. Stihira Începătură și stat, plagalul glasului al II-lea
13. Stihira După chipul și asemănarea Ta, plagalul glasului al III-lea
14. Stihira Plâng și mă tânguiesc, plagalul glasului al IV-lea
15. Fericirile, după Macarie Ieromonahul (troparele după Virgil Nanu)
16. Lecturarea Apostolului, citire ecfonetică după modelul propus de Anton Pann (+1854)
· Prochimenul Apostolului, plagalul glasului al II-lea;
· Aliluia, glasul al II-lea;
17. Alte tropare (după podobia Când de pe lemn), după Virgil Nanu
18. Slava Văzându-mă zăcând, plagalul glasului al II-lea, de Dimitrie Suceveanu, Protopsalt al Catedralei Mitropolitane din Iași (+1898)
19. Plâng și mă tânguiesc, plagalul glasului al IV-lea, irmos calofonic de Visarion Protopsaltul Mănăstirii Neamț (+1842) – fragment
20. Plâng și mă tânguiesc, plagalul glasului al IV-lea, irmos calofonic de Amfilohie Iordănescu (+cca 1934)

Corul de muzică psaltică Byzantion activează actualmente în Iași, sub ascultarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iașilor, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei și sub patronajul Universității de Arte George Enescu din Iași, fiind reprezentat de Asociația Culturală Byzantion și are ca scop promovarea valorilor muzicale ortodoxe.

Byzantion a reprezentat, mai întâi de toate, bucuria de a înălța împreună cântări alese lui Dumnezeu. A fost dintotdeauna prilej de căutare, de provocare, de căderi și de luptă, de mulțumiri sufletești. Este o încercare de a găsi o cale de a-i plăcea lui Dumnezeu cât mai bine prin muzică, lucru pe cât de simplu, pe atât de complex, de anevoios. A fost mai mereu șansa de a trăi momente alese de sărbătoare și de exaltare alături de oameni duhovnicești, fie la lumina unei lumânări dintr-o bisericuță athonită pe vârf de munte, fie la slujbele fastuoase ale arhiereilor contopiți cu poporul binecredincios. Este și va fi mereu o năzuință către mai bun, mai frumos, mai corect, mai pe urmele tradiției, pentru aceea este și o mare datorie de împlinit. Iar, mai presus de toate acestea, cea mai mare provocare rămâne pentru Byzantion și cu siguranță pentru noi toți conștiința că interpretul desăvârșit este acela care a reușit să îmbine munca de cercetare cu rugăciunea aplicată în cântare. Cine a ajuns aici, poate înmuia cu adevărat inimile.
Byzantion nu este încă un stil, ci o căutare. Căutăm, suntem ajutați să găsim, ne schimbam, și iar găsim ceva nou.
(text preluat din internet)

nov.
2
vin
Simpozion, Lansare de carte
nov. 2@7:00 am – 12:00 pm

Simpozion cu tema: „Identitate și contextualitate în muzica românească contemporană”
Ultima parte. Moderator: prof. univ. dr. Gheorghe Duțică

„Avangardă și post-avangardă românească”

Pavel Pușcaș (Academia de Muzică Gh. Dima Cluj-Napoca)
„Numai prin timp, timpul poate fi cucerit” aserțiuni asupra gândirii temporale a lui Aurel Stroe

Olguța Lupu (Universitatea Națională de Muzică București)
Arhitectură și percepție în „Obelisc pentru Wolfgang Amadeus” de Tiberiu Olah

Gheorghe Duțică (Universitatea de Arte George Enescu Iași)
Muzici superpozabile

Lăcrămioara Nae (Universitatea de Arte George Enescu Iași)
Compozitorul Gheorghe Firca. Observații analitice asupra lied-ului „Fragment”

Ani Rafaela Carabenciov (Universitatea de Vest, Timișoara)
Concertul pentru orchestră de coarde de Remus Georgescu

Anca Leahu (Universitatea de Arte George Enescu Iași)
Pascal Bentoiu – Simfonia a VI-a „Culori”, sugestie-simbol versus programatism

Diana Andron (Universitatea de Arte George Enescu Iași)
Materie, simbol, metaforă sonoră în „Aripi de lumină” de Doina Rotaru

Alex Vasiliu (TVR Iași)
Jazz-ul cameral/simfonic: experimente și reușite.
Suita „Fațete” de Dumitru Capoianu

Florin Luchian (Universitatea de Arte George Enescu Iași)
Studiu sociologic privind receptarea Festivalului Muzicii Românești, ediția 2011

Lansare de carte (ora 13.00). Moderator conf. univ. dr. Carmen Chelaru
„Teodor T. Burada, un întemeietor”de Mihail Cozmei, Editura Artes, 2012
„Creația lui Richard Oschanitzky. Trăsături stilistice” de Alex Vasiliu, Editura Muzicală 2012

Concert simfonic, Orchestra simfonică a Filarmonicii „Moldova”, Dirijor: Gottfried Rabl (Austria), Solistă: Diana Jipa
nov. 2@5:00 pm – 6:30 pm

Concert simfonic, Orchestra simfonică
Dirijor: Gottfried Rabl (Austria)
Solistă: Diana Jipa, vioară.

Iliesh Constantinescu
Poemul simfonic „Anotimpurile”, primă audiție

Paul Constantinescu
Concertul pentru vioară și orchestră (1957)
* Sostenuto. Allegro ben ritmato
* Andante
* Allegro molto

Leonard Dumitriu
Studiu simfonic, primă audiție

George Enescu
Simfonia nr. 2 în la major, op. 17
* Vivace, ma non troppo
* Andante giusto
* Un poco lento marziale
* Allegro vivace, marziale

Iliesh Constantinescu (n. 1942, Iași) este fiul profesorului Radu Constantinescu – fondatorul Filarmonicii de Stat din Iași. A început studiul pianului la Iași, cu părinții săi, Artemiza și Radu Constantinescu. A continuat apoi, în paralel cu violoncelul, absolvind Conservatorul din București în 1965, la clasa profesorilor Serafim Antropov și Radu Aldulescu. A studiat de asemenea compoziția cu Marțian Negrea.
Și-a început cariera artistică în calitate de prim-violoncelist la Orchestra simfonică a Radio-Televiziunii din București și ca solist cu diverse orchestre din București, din țară și din străinătate. A activat de asemenea în diferite formații camerale – orchestre de cameră, cvartet, trio, duo-sonate – realizînd concerte și înregistrări.
În anul 1981 se stabilește în Canada, unde continuă activitatea concertistică și didactică la Montreal, apoi la Universitatea din Regina (capitala provinciei Saskatchewan, sudul Canadei).
A fost profesor de violoncel în Romania, în Italia, Grecia, Germania și SUA.
Activitatea sa componistică a început în anul 1962. În Canada este membru in Uniunea Compozitorilor Canadieni (SOCAN) și Compozitor Asociat la Canadian Music Centre (CMC). Iliesh Constantinescu este de asemenea invitat în jurii naționale de compoziție.
Poemul Anotimpurilor (The Seasons Poem) a fost compus în 1993, la solicitarea orchestrei simfonice din orașul Regina, cu ocazia celei de-a 85-a aniversări, apoi înregistrat de C.B.C.

Leonard Dumitriu (n. 1962), compozitor, dirijor și cadru didactic universitar, a absolvit secția compoziție-dirijat la Conservatorul George Enescu din Iași. În decursul timpului, a dirijat la Teatrele de Operă din Iași, Craiova, Cluj, Timișoara, Constanța, Brașov, Novi Sad, Chișinău și a fost dirijor invitat al majorității filarmonicilor din țară. A întreprins turnee artistice în Italia, Germania, Elveția, SUA, a realizat înregistrări pentru fonoteca Radio România.
Sub bagheta sa, spectacolul Mefistofele de Arrigo Boito a primit premiul pentru „Cel mai bun spectacol de operă al anului 1999”, decernat de revista „Actualitatea muzicală”.
Membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, compozițiile sale (printre care se află șase titluri de operă după Caragiale, lucrări corale și instrumentale, numeroase cicluri de lieduri) au fost interpretate sau transmise pe posturi de radio, atât în țară cât și în străinătate.
A primit Medalia Ordinul Cultural clasa I (2004), din partea președinției României.
„Scrisă în ianuarie-februarie 2004, lucrarea Studiu simfonic este o schiță, un exercițiu componistic de dimensiuni reduse, ce are în vedere sondarea diverselor combinații timbrale ale orchestrei. Pe parcursul a aproximativ 12 minute se desfășoară o formă de lied A B A’, în care A-ul este o introducere, B-ul o formă de sonată clasică, iar ultimul A o concluzie.
Cu un grad mediu de dificultate tehnică orchestrală, lucrarea provoacă interpreții (dirijor și orchestră) în găsirea culorilor adecvate expresiei sonore, ce poate conduce auditorul spre muzica de film.”
Autorul

Concertul pentru vioară și orchestră de Paul Constantinescu (1909-1963) reprezintă una din lucrările de frunte ale genului autohton, o admirabilă îmbinare între tradiție și invenția personală, între spiritul clasic concertant și expresivitatea originală. O primă mărturie a reușitei de sinteză a compozitorului o aflăm în organicitatea și cursivitatea formei; clădită în trei secțiuni, fiecare dintre acestea constituie o ingenioasă îmbinare: partea I – preludiu-sonată, partea a II-a – lied-schezo, finalul – rondo-sonată. Este una din tendințele spre lărgirea orizontului arhitectural realizată apoi în muzica noastră pe scară largă.
Sub raportul emoțional-expresiv, lucrarea își află punctul culminant în secțiunea mediană, o pagină de elevată gândire poetică dinamizată de scherzo, care îi este integrat, avându-și un prolog și un epilog optimist, humoristic în simetria părților extreme.” (după Vasile Tomescu)
Concertul a fost terminat în iulie 1957 și interpretat în primă audiție la Brașov, la 18 octombrie 1958, de violonistul Ștefan Gheorghiu, sub bagheta lui Nicolae Boboc.

Simfonia nr. 2, dedicată de Enescu (1881-1955) memoriei lui Edouard Colonne, a fost interpretată în primă audiție la 15 martie 1915 (în vremuri de război, așadar), la Ateneul Român, cu orchestra Ministerului Instrucțiunii Publice – „insuficientă”, cum spunea Pascal Bentoiu – sub bagheta compozitorului.
Tot Pascal Bentoiu numea această lucrare „hiper-genială”, fiind entuziasmat de „lumina solară pe care se încăpățânează să o împrăștie cu generozitate unei vremi care nu (mai) simțea nevoia de așa ceva”, de acel donquijotism fermecător și patetic”, care apare în interiorul ei, de atmosfera deosebită a acestei lucrări. Pascal Bentoiu mai nota că a cunoscut oameni pentru care Simfonia nr. 2 reprezintă creația absolută a lui George Enescu.
Se simt influențele mai multor compozitori în această lucrare, dar muzica este cea a lui George Enescu; se observă, cat se poate de clar, originalitatea – elementul esențial în valorizarea oricărui produs artistic.
Lucrarea are aspectul unui autoportret, al unui jurnal în sunete, este imaginea atmosferei muzicale caracteristice lui George Enescu, este lumea, așa cum o auzea el.

Dirijorul austriac Gottfried Rabl a devenit cunoscut pe scenele muzicale ale Austriei datorită aparițiilor sale la pupitrul Orchestrei Simfonice Radio din Viena, dar și a altor orchestre. Interesele sale în materie de lucrări se îndreaptă către compozitorii uitați, neglijați sau necunoscuți, pentru ca publicul să se poată delecta cu calitățile acestor lucrări. De asemenea, este respectat pentru valoarea sa de maestru de canto și de former choral director.
Recunoscut de presă ca „un specialist al lucrărilor moderne”, a impresionat criticii cu interpretări din repertoriul romantic târziu – Glazunov, Delius, Liadov, De Falla. Numeroasele sale înregistrări cuprind o întindere largă de stiluri muzicale.
După terminarea studiilor universitare la Viena, Gottfried Rabl a primit diploma în interpretare-corn, maestru de canto și dirijat. Interesul puternic pentru muzica contemporană l-a condus către o strânsă colaborare cu Leonard Bernstein la Viena, la Milano și în SUA, în acest timp, G. Rabl fiind asistent muzical și editor la opera lui Bernstein, A Quiet Place.
A urmat de asemenea cursurile Universității de Muzică din Indiana – SUA, apoi s-a întors în Austria, unde a condus coruri profesioniste.
Gottfried Rabl a dirijat pentru prima dată la Iași în mai 2006; de atunci revine în fiecare stagiune, fiind deosebit de apreciat de muzicieni și de public.

Diana Jipa a urmat cursurile Universității Naționale de Muzică din București, la clasa prof. Florin Croitoru. A obținut premii la mai multe concursuri naționale și internaționale, între care Jeunesses Musicales București (1995) și Jaroslav Kocian din Cehia (1997).
În anul 2004 a fost finalistă la Concursul Eurovision Young Musicians din România, iar un an mai târziu a absolvit Colegiul Pro, cu diploma de excelență.
În aprilie 2005 a reprezentat România în concertul organizat la Bruxelles, cu ocazia semnării Tratatului de aderare a României și a Bulgariei la Uniunea Europeană.
A reprezentat școala românească de vioară la Festivalul Nume Noi ale Planetei, de la București (24-29 septembrie 1996) și la Moscova (6-10 februarie 1997), precum și la festivitățile din Italia cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la înființarea UNESCO.
Este membră a Fundației Internaționale Ion Voicu și cântă pe o vioară care aparține acestei fundații.
În septembrie 2007, Diana Jipa a interpretat, pe scena Ateneului Român, împreuna cu Orchestra Filarmonicii din Iași, lucrarea AREPO, concert pentru vioară și orchestră, a compozitorului elvețian David Philip Hefti – lucrare premiată secțiunea compoziție a Concursului Internațional George Enescu, ediția 2005.

nov.
3
sâm
Concert simfonic – „Compozitori ieșeni”, Orchestra „MuzArt”, Dirijor: Sabin Păutza, Soliști: Florin Croitoru, Cătălin Oprițoiu
nov. 3@3:00 pm – 4:30 pm

Orchestra Asociației Culturale „MuzArt”
Dirijor: Sabin Păutza
Soliști:
Florin Croitoru, vioară
Cătălin Oprițoiu, flaut

Beniamin Harii
Preludiu simfonic

Bogdan Chiroșcă
Simfonia de cameră

Ciprian Ion
„Resemnare”, Passacaglia pentru orchestră

Tudor Chiriac
„Prin Voloșeni”, piesă pentru orchestră

Vasile Spătărelu
Simfonietta

Sabin Păutza
Jocuri V

Viorel Munteanu
Concertul pentru flaut și orchestră

Născut în 1943, la Câlnic, Reșița, dirijorul, compozitorul și pedagogul Sabin Păutza și-a făcut studiile la Conservatorul din București și la Accademia Chigiana din Siena (Italia).
Între 1966 și 1984 activează la Iași, ca profesor de armonie, contrapunct, orchestrație și compoziție la Conservatorul George Enescu, de asemena ca dirijor al orchestrei simfonice a Conservatorului și al
coralei Animosi. Cu aceste formații a concertat în țară și peste hotare – Bydgoszcz Music Festival (Polonia), Internationales Jugendfestspieltreffen – Bayreuth (Germania).
Din anul 1984 se stabilește în Statele Unite, unde este numit prin concurs director artistic și dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey, Plainfield Symphony.
Dirijează frecvent în Europa, America și Australia și este invitat deseori să predea cursuri de măiestrie la diferite universități americane, printre care Atlanta Institute și New York University.
În ultimii ani a revenit în România, unde activează intens ca dirijor, compozitor și profesor.
Este distins cu numeroase premii la concursuri internaționale de compoziție, iar în 1996 primește titlul onorific de doctor în muzică la London Institute for Applied Research (Anglia).

Solist și pedagog, aclamat ca unul dintre cei mai distinși violoniști români, Florin Croitoru (n. 1969, Galați) este câștigător de premii top la 11 concursuri internaționale de vioară. La 23 de ani, a câștigat premiul I la Concursul internațional de vioară Friz Kreisler (1992).
A realizat premiera românească interpretativă live a celor 24 de capricii pentru vioară solo de Niccolo Paganini (2003). Critici fulminante de specialitate au urmat numeroasele sale apariții solistice în Europa, America de Nord și Asia, în săli prestigioase de concert precum Chatelet Theatre (Paris), Concertgebouw (Amsterdam), Musikverein (Viena); a concertat de asemenea ca solist cu orchestre de prim rang artistic precum Vienna Philharmonic și Vienna Symphony.
Înregistrările sale includ și un CD live cu pianistul Samuel Sanders (1997) și un CD în premieră mondială intitulat Cei Trei Violoniști, în compania lui Emil Israel Chudnovsky (Rusia/SUA) și a lui Andrew Haveron (Marea Britanie), de asemenea câștigători ai unor importante premii la concursuri internaționale de vioară.
Din 1999, Florin Croitoru este angajat al Universității Naționale de Muzică din București ca lector univ., iar în 2003 i se acordă titlul de doctor în muzică. Este invitat în mod regulat să susțină cursuri de măiestrie în numeroase țări ale lumii.
În ultimii ani face parte din juriul Concursului Internațional George Enescu, secțiunea vioară.

Cătălin Oprițoiu (n. 1974) Și-a făcut studiile musicale în București. Cariera sa artistică a început încă din perioada studiilor, cu concerte, recitaluri, participări la emisiuni Radio și TV. A susținut numeroase turnee în Elveția, Spania, Germania, Franța etc.
În perioada 1998-2011 a fost prim-flautist al Filarmonicii George Enescu. Este membru fondator (în 2005) al orchestrei Camerata Classica, alaturi de care a sustinut numeroase concerte ca solist.
În perioada 2007–2009 a susținut cursuri de interpretare în cadrul cursurilor de vara Micul Paris, București.
În prezent este lector universitar doctor la Facultatea de Interpretare Muzicală (secția flaut), Universitatea Naționala de Muzică din București și solist permanent al Orchestrei Simfonice București.

În anul 2011 a fost înființată Asociația Culturală MuzArt cu scopul de a promova, conserva și dezvolta valorile culturale românești în țară și peste hotare, precum și integrarea acestora în viața social-economic-culturală românească.
Asociația Culturală MuzArt s-a arătat a fi foarte activă în domeniul de activitate, reușind într-o perioadă de timp relativ scurtă, în parteneriat cu Universitatea de Arte George Enescu din Iași, să asambleze o orchestră simfonică (MuzArt Orchestra) cu care a susținut mai multe concerte. Tot în anul 2011, maestrul Sabin Păutza devine președinte de onoare al asociației și prim-dirijor al orchestrei. În prezent MuzArt Orchestra are peste 70 de colaboratori printre care: dirijorul Bogdan Chiroșcă, pianistul Răzvan Dragnea, violonistul Florin Croitoru, pianistul Horia Maxim și alții.
Beniamin Harii, managerul artistic al orchestrei este absolvent și în prezent masterand al Facultății de Compoziție, Muzicologie, Pedagogie muzicală și Teatru, din cadrul Universității de Arte George Enescu Iași – secția Compoziție muzicală (clasa prof. Viorel Munteanu ).
Viziunea Asociației Culturale MuzArt este de a organiza și susține concerte de muzică simfonică la un nivel artistic ridicat și de a oferi tinerilor muzicieni posibilitatea de a evolua alături de personalități ale muzicii românești.
Beniamin Harii

Concert cameral, Ansamblul „Archaeus”
nov. 3@5:00 pm – 6:30 pm

Ansamblul „Archaeus” condus de Liviu Dănceanu:
Anca Vartolomei, violoncel
Rodica Danceanu, pian
Dorin Gliga, oboi
Ion Nedelciu, clarinet
Șerban Novac, fagot
Sorin Rotaru, percuție
Marius Lacraru, vioară

Liviu Dănceanu
„Exerciții de admirație”, op.101 (18 duete de caracter)
* nr. 4 – hinduși: oboi si violoncel
* nr. 5 – maghiari: clarinet si fagot
* nr. 6 – chinezi: percuție si pian
* nr. 7 germani: vioara si violoncel
* nr. 8 – armeni: oboi si fagot
* nr. 9 – japonezi:clarinet si percuție
* nr. 10 – români: violoncel si pian
* nr. 11 – ruși: oboi si vioara
* nr. 12 – spanioli: percuție si violoncel
* nr. 13 – americani: clarinet si pian
* nr. 14 – laponi: fagot si vioara
* nr. 15 – arabi: oboi si percuție
* nr. 16 – evrei: clarinet bas si violoncel
* nr. 17 – englezi: pian si fagot
* nr. 18 – greci: percuție si vioara
* nr. 19 – francezi: pian si oboi
* nr. 20 – ucraineni: violoncel si fagot
* nr. 21 – italieni: clarinet si vioara

Înființat în 1985, cu scopul de a promova cele mai diverse tendințe și orientări din muzica contemporană, format din ansamblul Archaeus activează sub egida Uniunii Compozitorilor din România.
Au susținut peste 300 de concerte în care au interpretat peste 550 de lucrări (multe dintre ele în premieră), semnate de 300 de compozitori români și străini, în 80 de orașe, în peste 100 de săli de concert din România, din întreaga Europă și din SUA. Au participat de asemenea la numeroase festivaluri și evenimente muzicale internaționale din București, Paris, Viena, Salzburg, Budapesta, Geneva, Huddersfield, Berlin, Bonn, Köln, München, Hanovra, Copenhaga, Moscova, Lisabona, Sofia, Chișinău, Bratislava, Roma, Torino, New York, Cleveland, Washington etc.
În paralel, ansamblul a înregistrat mii de minute de muzică pentru Societatea Română de Radiodifuziune și pentru posturi de radio străine, ca și discuri, casete video și audio.
Au realizat coloana sonoră a peste 20 de filme de animație, documentare, filme experimentale etc. Repertoriul lor extrem de variat acoperă stiluri și perioade muzicale diferite, incluzând muzica bizantină și muzica contemporană.
Pentru activitatea sa, ansamblul a fost răsplătit cu Premiul ATM în 1987, Premiul Criticii în 1991, Premiul Publicației „Muzica Azi” în 1996, Premiul „Scores” în 1997.

Liviu Dănceanu (n. 1954, Roman) a studiat compoziția cu Ștefan Niculescu, la Conservatorul bucureștean. Este compozitor, publicist, dirijor, profesor de istoria muzicii, estetică, stilistica barocului la Universitatea Națională de Muzică din București.
„Exercițiile sale sunt o sursă de meditație asupra ceea ce înseamnă admirația, și ce poate ea declanșa; împlinirea, desăvârșirea ființei și împăcarea sunt câteva răspunsuri date de însuși compozitorul.
Obiectul admirației îl constituie douăzeci și una de nații, respectiv, de culturi muzicale diferite, pe care Liviu Dănceanu le-a portretizat în sunete, oferind publicului păreri subiective, concise, dar pătrunzătoare la adresa: scoțienilor, polonezilor, țiganilor, hindușilor, maghiarilor, chinezilor, germanilor, armenilor, japonezilor, românilor, rușilor, spaniolilor, americanilor, laponilor, arabilor, evreilor, englezilor, grecilor, francezilor, ucrainenilor și italienilor. Întreaga enumerare corespunde înșiruirii celor 21 de piese, toate duo-uri instrumentale, combinații ale instrumentelor din ansamblu, și reprezintă totalul Exercițiilor de admirație, op. 101 compuse de Liviu Dănceanu.
Piesele au fost precedate de fiecare dată de… bancuri ilustrative la adresa respectivului popor (sau etnii), rostite fie de prezentator, fie de cei prezenți în sală! încă un experiment realizat ad hoc de compozitor: acela de a transforma publicul în actor, slujindu-se de o trăsătură specifică neamului românesc – umorul… portretele s-au succedat unul după altul, atât cele muzicale, cât și cele „literare”, ambele tratând aspecte pozitive, esențiale sau individualizante ale nației în cauză. Scoțienii, bunăoară, au fost ilustrați (de oboi și clarinet) prin pasaje muzicale, care trimiteau cu gândul la instrumentul lor tradițional, cimpoiul; țiganii – prin spiritul pasional și ritmurile pregnante (de către pian și vioară); hindușii – cu ajutorul violoncelului și oboiului, respectiv imitații ale cântului netemperat, oscilant; germanii – prin multiple fragmente aluzive la tradiția lor muzicală, teme din fugile lui J. S. Bach fiind transformate și alăturate unor alți reprezentanți ai spațului german (și austriac) precum Mozart, Schubert sau Wagner. Exemplele pot continua, dar nu ar fi la fel de „vii” precum muzica.
Portretele și schițele și-au păstrat individualitatea până la ultimul, rezultând în final cele 21 de piese cu tușe timbrale specifice, admirative… o încercare reușită de a trezi sensibilitatea și alte sentimente nobile celor prezenți în sala de concert! La aceasta a concurat inclusiv interpretarea oferită de membrii Ansamblului Archaeus.”
Irina Stănescu, Fragmente de cronică, 28 februarie 2007

oct.
21
lun
Concert cameral @ Sala „Eduard Caudella” (Casa Balș)
oct. 21@1:00 pm

Ansamblul „Profil” al Universității Naționale de Muzică București

Director artistic: Dan Dediu

Interpreți:

Diana Moș, vioară

Marian Movileanu, violă

Eugen Bogdan Popa, violoncel

Adriana Maier, pian

Valentin Gheorghiu – Adagio pentru vioară, violoncel și pian

Viorel Munteanu – Lamento pentru vioară (p.a.a.)

Dan Dediu – Stella cadente pentru violă și pian

Pascal Bentoiu – Sonata pentru vioară și pian

Ștefan Niculescu – Sincronie pentru cvartet cu pian

Dan Dediu – Latebrae pentru vioară, violă și pian

Mihai Măniceanu – crescendo pentru vioară

Dan Dediu – Pirouettes pierrotiennes pentru cvartet cu pian

***

Ansamblul PROFIL

Întemeiat în 2003 din inițiativa compozitorului Dan Dediu, Ansamblul „Profil” are o structură modulară, putând fi adaptat pentru diferite formații instrumentale (de la 3 la 17 instrumentiști). Inițial dedicat promovării creațiilor aparținând tinerilor compozitori români, apoi extinzându-și domeniul la toată muzica de avangardă (românească și internațională), ansamblul reunește nume sonore ale artei interpretative din România: Ion Bogdan Ștefănescu (flaut), Cosmin Sperneac (oboi), Emil Vișenescu (clarinet), Laurențiu Darie (fagot), Sorin Lupașcu (corn), Mihai Toth (trompetă), Florin Pane (trombon), Laurențiu Sima (tubă), Sorin Rotaru (percuție), Adriana Maier (pian), Diana Moș, Oana Vișenescu (vioară), Marian Movileanu (violă), Eugen Bogdan Popa, Mircea Marian (violoncel), Dinu Petrache (contrabas). Dirijorul permanent al ansamblului este experimentatul și charismaticul Tiberiu Soare.

Numeroase prezențe ale grupului în festivaluri și concerte din țară și străinătate (Germania, Elveția, Polonia), multe înregistrări și CD-uri au cimentat colaborarea dintre instrumentiști și compozitori, astfel că astăzi se poate vorbi despre Ansamblul „Profil” ca despre un laborator profesionist pentru plămădirea noilor creații, totodată atelier muzical experimental și redută de apărare a valorilor muzicii moderne.

oct.
22
mar
Concert cameral @ Sala „Eduard Caudella” (Casa Balș)
oct. 22@5:00 am

Gala concursului de compoziție „Al. Zirra”

 

Premiul I

Pavel Gamurari (Chișinău)

State of mind, trio pentru violă, violoncel și pian

Ruxandra Trofin, violă

Dumitrița Lența, violoncel

Mădălina Busuioc, pian

 

Premiul II

Alexandru Murariu (Cluj-Napoca)

Trio pentru flaut, percuție și pian

Călin Fărcășel, flaut

Teofana Lența, percuție

Edit Arva, pian

 

Premiul III

Paul Pintilie (Iași)

Skizzo Scat, trio pentru saxofon, violoncel și pian

Bogdan Constantin, saxofon

Florin Burlacu, violoncel

Cristina Răducanu, pian

 

Premiul Special al Uniunii Compozitorilor

Mihai Traistă (Iași)

Mozaic, trio pentru flaut, percuție și pian

Călin Fărcășel, flaut

Bogdan Dumitras, percuție

Andrei Mihăiță, percuție

Cristina Răducanu, pian

***

Al.Zirra

Concursul național studențesc de compoziție Alexandru Zirra s-a înființat la Iași în 1996, la inițiativa compozitorului și profesorului Viorel Munteanu, din dorința de stimulare și de promovare a tinerelor talente în plan creator. Constituind o rampă de lansare pentru compozitorii aflați la început de drum din diferite centre universitare, concursul a avut ca obiectiv elaborarea unor lucrări cu o componență timbrală bine determinată și încadrate într-un gen muzical propriu-zis.

Lucrările cele mai valoroase au fost selectate de către un juriu profesionist spre a fi interpretate în cadrul unor concerte camerale care s-au desfășurat ulterior în 2001, 2003, 2005, 2010, 2011, în prezent, concursul ajungând la cea de-a șaptea ediție.

„D-ale Carnavalului” @ Sala CUB a Teatrului Național Iași
oct. 22@12:30 pm

„D-ale Carnavalului” – Spectacol de teatru-dans

 

Regia si coregrafia: Ioan Tugearu

Scenografia: Marfa Axenti

Scenariu: Liliana Tugearu, după Ion Luca Caragiale

Pregătire  text: Pușa Darie

Maeștri de balet: Mihail Motovilov, Dorina Cotorobai, Sergiu Cotorobai

Colaj muzical: Ioan Tugearu, Antonel Oprescu

Filmări și proiecție: Antonel Oprescu

 

Ansamblul de balet al Operei Naționale Române Iași

Elevii Secției de Coregrafie ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași

 

Soliști:

Nae – Sergiu Cotorobai

Mița – Roua Răuț

Didina – Pamela Tănase

Candidat – Dumitru Buzincu

Iordache – Marian Chirazi

Crăcănel – Bogdan  Elisei Tuluc

Pampon – Adrian Ciapă

Ipistatul – Alexandru Sebeși

Chelner – Gheorghe Iftinca

Caragiale în lumea dansului

 Deși personajele sale sunt atât de viu conturate, încât s-au desprins din paginile textului și au căpătat o identitate ce ne pare integrată lumii reale –  o lume din timpul lui Caragiale și din toate timpurile care i-au urmat până în ziua de astăzi –  opera sa a servit rar ca punct de plecare al unei creații coregrafice.

Adina Cezar s-a aplecat asupra operei lui Caragiale, într-un alt ”An Caragile”, cel din 2002, montând la compania constănțeană a Teatrului de Balet “Oleg Danovski” spectacolul „La douășpe trecute fix”, o interpretare liberă a unora dintre personajele pieselor sale. Și tot o interpretare liberă, inspirată din toată opera lui Caragiale, sau mai bine zis din spiritul său, a conturat și Gigi Căciuleanu, în actualul “An Caragiale” din 2012, în spectacolul „D’ale noastre”, prezentat pe scena Teatrului Național din București.

Opera Națională Română din Iași a dorit să montez, însă, o piesă anume, D’ale Carnavalului, cu personajele și situațiile sale specifice. În acest fel am fost strâns în chingile replicilor care se succed vertiginos și schimbă pe loc raporturile dintre personaje, dându-mi mult mai puțină libertate decât într-o selecție de personaje și de situații pe care aș fi făcut-o singur. În acest context, am păstrat câteva replici definitorii pentru unele conjuncturi, lăsând apoi dansului cuvântul, de a spune pe limba lui, cum îi apar lui eroi ca Nae, Mița, Didina, Pampon, Crăcănel sau Iordache, cum se definesc ei prin mișcări și atitudini. Și, pe alocuri, mi-am permis să evadez, dincolo de cadrul strict al piesei, dar nu și dincolo de culoarea lumii lui Caragiale.

În cadrul unui an atât de bogat în creații teatrale și literare, care au dat din nou viață operei lui Caragiale sau au comentat-o din nenumerate unghiuri de vedere, personajele ieșene care au ieșit, cu ajutorul dansului, din paginile piesei  „D’ale Carnavalului”, sper să se poată regăsi și recunoaște ca parte a aceste lumi eterne și totuși mereu actuală,  mereu recentă.

Ioan Tugearu

Concert cameral @ Sala „Eduard Caudella” (Casa Balș)
oct. 22@1:00 pm

Brîndușa Tudor, pian

 Vasile Spătărelu

Meditații la Enescu, 5 piese pentru pian

(Preludiu, Coral întrerupt, Interludiu, Ecouri de dans, Epilog)

 

Mihaela Grăjdeanu, soprană

Doina Grigore, pian

 Viorel Munteanu

Întoarceri la Blaga, șapte poeme pentru soprană și pian

(Autoportret, Dar munții unde-s?, Lumina de ieri, Ioan se sfâșie în pustie, Visãtorul, Cântecul obârșiei, Vreau sã joc!)

 – Primă audiție –

 

Cvartetul Gaudeamus

Lucia Neagoe, vioara I

Raluca Irimia, vioara a II-a

Leona Varvarichi, violă

Sebastian Vârtosu, violoncel

 Adrian Iorgulescu

Cvartetul nr. 3


***

Poza_Brindusa_Tudor_brosuraBrîndușa Tudor a absolvit în anul 2002 studiile de Licență, apoi în 2003 cele de Master la Universitatea de Arte George Enescu din Iași, specialitatea – pian principal. Este laureată a mai multor concursuri naționale de interpretare pianistică și a participat la cursuri de măiestrie interpretativă conduse de Hans Leygraf și Martin Hughes – Austria, Andrei Gavrilov și Andreas Henkel – Germania, Pascal Solomon – Elveția și Francisc László – România.

A concertat ca solistă cu orchestre simfonice din România (Iași, Bacău, Botoșani) și Germania (Leutkirch, Wangen) sub bagheta unor dirijori de marcă, precum Emanuel Elenescu, George Vintilă, Ludovic Bacs, Ovidiu Bălan, Gheorghe Costin, Florin Totan, Radu Postăvaru, Atsushi Nukii (Japonia), Reiner Möckel (Germania), Michele Santorsola (Italia).

A susținut numeroase recitaluri de pian, camerale și de acompaniament, cuprinzând repertoriu ce aparține tuturor stilurile muzicale, la Filarmonica de Stat Moldova Iași, Filarmonica Mihail Jora Bacău, Opera Română Iași, Universitatea de Arte George Enescu Iași, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice Chișinău (Republica Moldova), biblioteci și muzee din țară și străinătate.

În anul 2011 a obținut titlul de Doctor în muzică la Universitatea de Arte G. Enescu Iași, susținând teza cu tema: Sonatele pentru pian de Franz Schubert. Continuitate și înnoire, cu distincția maximă Summa cum laude.

În prezent este lector universitar doctor la disciplinele Pian, Muzică de cameră și Acompaniament canto din cadrul departamentului Suflatori-Percuție-Canto, al Universității de Arte George Enescu din Iași.

 

 

Mihaela GrăjdeanuMihaela Grajdeanu a absolvit Academia de muzică C. Porumbescu din București în anul 1984. A studiat de asemenea cu: Vali Niculescu, Aneta Pavalache, Gina Tripa Tăbăcaru.

Intre anii 1984-1990, Mihaela Grăjdeanu a fost solistă a Corului G. Musicescu al Filarmonicii Moldova din Iași, apoi devine solistă a Operei Naționale Române din Iași.

În 1993 a obținut Premiul a III-lea și Premiul special pentru interpretare la Concursul Internațional pentru Tinerii Soliști de Operă de la Sofia, Bulgaria.

A cântat peste 40 de roluri pe majoritatea scenelor de operă din țară.

Pe lângă un bogat repertoriu vocal-simfonic, concretizat în numeroase colaborari cu orchestre simfonice și filarmonici din România, a avut și o activitate susținută în numeroase turnee în Germania, Austria, Spania, Franța, Olanda, Belgia, Moldova, cu repertoriu de operă și vocal-simfonic.

A primit Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler din partea Presedinției României și Diploma de excelență din partea Primăriei Municipiului Iași.

 

 

Doina GrigoreDoina Grigore este absolventă a Universității de Arte George Enescu din Iași din anul 1990, a participat la numeroase cursuri de interpretare în Belgia (Angeline Pondepeyre), Ungaria (Attila Nemethy), Elveția (Joseph Colom, Edith Fischer, Jorge Pepi) și Spania. A fost prezentă în recitaluri și concerte in țară și în Italia, Elvetia, Germania, a realizat înregistrari la Radio, Televiziune și pe disc.

În 2006 și-a susținut teza de doctorat la Universitatea Națională de Muzică din București.

În anii 2010 și 2012 a susținut alături de violonistul Șerban Lupu recitaluri la Filarmonica din Iași, precum și la Suceava , în cadrul Festivalului International al Artelor. Anul trecut a adus în atenția publicului din Germania , lucrări ale compozitorilor români contemporani, dar și ale lui Enescu și Bartok , în cadrul unui turneu realizat în Berlin, Mannnheim și Oldenburg.

În prezent este conferențiar doctor la Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice a Universității de Arte George Enescu din Iași.

 

 

cv.gaudeamusCvartetul de coarde Gaudeamus a luat ființă în anul 1987, la Iași, sub directa îndrumare a binecunoscutului Cvartet Voces, membrii săi fiind studenți ai Conservatorului ieșean. După absolvire, cei patru interpreți au devenit ansamblu permanent al Filarmonicii din Brașov. Activitatea concertistică a Cvartetului Gaudeamus cuprinde numeroase prezențe artistice în țară și peste hotare – în Austria, Belgia, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Rusia, Spania, Turcia, Slovacia etc., cu un repertoriu vast, de peste 70 de titluri, de la Beethoven la Bartok, de la Haydn la Enescu.

Cvartetul Gaudeamus este laureat al mai multor premii importante, între care Premiul special la Concursul Mozart de la Salzburg (Austria), Premiul II  la  Concursul  V. Bellini  (Italia, 1995), Premiul I  la Concursul Rovere d’Oro  (Italia, 2000). Au urmat cursuri de interpretare cu maeștri ai genului, între care Cvartetul Amadeus și Cvartetul Alban Berg.

oct.
23
mie
Recital de pian @ Sala „Eduard Caudella” (Casa Balș)
oct. 23@11:00 am

Raluca Știrbăț – Recital de pian și lansarea discului „GO–BETWEEN, între dans și vis”

 

George Enescu

Suita în sol minor op. 3 pentru pian, „dans le style ancien” (1897)

Preludiu/ Fuga/ Adagio/ Finale

La Fileuse (1897)

Pièce sur le nom de Fauré pour piano (Hommage à Fauré, 1922)

 

 Mihail Jora

Joujoux pour Ma Dame, Cinq pièces pour piano op. 7 (1925)

Ma Dame

Ma Dame désire entendre du Strawinski

Un Fox-Trott pour Ma Dame

 Où l’on rêve d’un collier de perles fines

Tempête dans un verre d’eau

 

 George Enescu

Pièces Impromptues pour Piano op. 18 (1913-1916)

 

Mélodie / Voix de la steppe / Mazurka mélancolique /

Burlesque / Appassionato / Choral / Carillon nocturne

 

Violeta Dinescu

Telomer pentru pian solo (2004)

 

 ***

 

Raluca Stirbat

„Talente extraordinare la Iași… La 10 ani, Raluca Știrbăț a cântat Rondo capricioso de Mendelssohn cu o stăpânire a claviaturii ce mi-a tăiat literalmente respirația…”

Iosif Sava, Revista Muzica, mai 1985

„Pianistă de o formație instrumentală extrem de solidă și posedând o inteligență interpretativă unică, Raluca Știrbăț, câștigătoarea concursului internațional Steffano Marizza, și-a uimit și fascinat publicul cu o tehnică pianistică spectaculoasă și o expresivitate de o rafinată eleganță.”

 

La voce del popolo, februarie 2003, Trieste, Italia

„… Raluca Știrbăț îmi amintește de o generație de erudiți muzicali ce pare să fi dispărut în România ultimilor 30 de ani..” 

 Victor Eskenasy, Frankfurt am Main, Suplimentul de cultură, octombrie 2011

 

 Raluca Știrbăț s-a născut la Iași. La vârsta de șase ani începe studiul pianului în orașul natal la Liceul de Artă Octav Băncilă. Dupa un an de studiu la Academia de Muzică George Enescu Iași, este admisă cu punctaj maxim la Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena, clasa prof. Jürg von Vintschger, unde își va încheia studiile obținând renumita diplomă vieneză Solistendiplom și titlul de Magister Artium.

Participă la festivaluri internaționale de renume din Europa. Urmează apariții pe scene importante din Austria (Konzerthaus, Musikverein, Sala Mare Radio, Yamahasaal, Theresianische Akademie, vechiul și noul Mozarteum în Salzburg, Stefaniensaal în Graz). Este invitată să concerteze în întreaga Europă, dar și în Iran, Singapore, Cipru, Turcia, Tunisia, Maroc.

Efectuează numeroase imprimări pentru casele de discuri Music minus one (SUA), Radio Zürich, VDE-Gallo și Radio Svizzera Italiana (Elveția), Hungaroton (Budapesta), ORF (Radio-ul vienez) etc. Imprimările ei sunt difuzate la posturi de radio din Austria, Elveția, Italia, Romania, Ungaria, Bulgaria, Turcia, Maroc ș.a.

 

Anul acesta, pianista și-a lansat la casa vieneză Gramola noul album solo GO-BETWEEN, zwischen Tanz und Traum, ce cuprinde, alături de capodopere ale repertoriului pianistic universal (Franck, Debussy, Bartók), două premiere – gesturi recuperatoare de mare valoare și interes – din creația muzicală românească (lucrări de George Enescu și Mihail Jora).

 

Concert cameral @ Sala „Eduard Caudella” (Casa Balș)
oct. 23@1:00 pm

Partea I

Trio „Contraste”

Ion Bogdan Ștefănescu, flaut

Sorin Petrescu, pian

Doru Roman, percuție

 

Violeta Dinescu – Der Schlussel der Traume

 Darie Nemes-Bota – Io

 Violeta Dinescu – Bindfaden

 Gabriel Mălăncioiu – Triguna

 Corneliu Dan Georgescu – Motive transilvane

 Violeta Dinescu – Suita Tabu

Trio Contraste   Formația camerală Trio Contraste aniversează în 2013, 30 de ani de activitate.

Singurul dintre muzicieni care a rămas în formație încă de la primul recital al Trio Contraste, petrecut în 1983, este pianistul Sorin Petrescu.

Fiecare dintre cei trei muzicieni care compun la această dată Trio Contraste, are o carieră solistică impresionantă, dar aici ne vom referi la palmaresul Trio-ului, la rândul lui impresionant. În 1986 a obținut Premiul Uniunii Compozitorilor din România, iar în 1990 a beneficiat de o bursă acordată ca premiu la Darmstadt, Germania. A participat la: Festivalurile de Muzică Modernă Est – West Amsterdam 1991, Festivalul de Muzică Contemporană Huddersfield, Anglia 1993, Nueva – Musica Bogota, Columbia 1993, Musicorama Hong Kong 1995, Piano Plus Festival Bamberg, Germania 2001, S. I. M. C. Bamberg 2001, Timp pentru Muzica Nouă Bayreuth, Germania 2001, Festival Lausanne, Elveția 1992, 1996, 2004, Oldenburger Kammermusik Festival 2003, Gesellschaft für Neue Musik e.V., Mannheim 2004, Komponistinnen und Ihr Werk, Kassel 2004, Piano plus Festival, Festivalul Internațional George Enescu 1998, 2003, 2007, Heidelberg și Mannheim (2005 și 2006) și Festivalurile Internaționale Timișoara Muzicală, Toamna Clujeană și Săptămâna Internațională a Muzicii Noi București.

Importanți compozitori români, printre care Anatol Vieru, Aurel Stroe, Ștefan Niculescu, Nicolae Brânduș, Doina Rotaru, Octav Nemescu, Violeta Dinescu, Dan Dediu și George Balint au dedicat formației opusuri interesante, prezentate în primă audiție absolută. În ultimii ani, printr-un frumos gest de curtoazie, Trio Contraste promovează tinerii compozitori, o mărturie în acest sens fiind chiar concertul acestei seri.

Muzica formației camerale este imortalizată în  numeroase DVD–uri, CD-uri și înregistrări radio.

 

 

Partea a II-a

 

Ansamblul „AdHOC” 

al Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca

Adrian Pop, director artistic, prezentare program

Matei Pop, conducerea muzicală

Boroka Pöllnitz, flaut

Adrian Cioban, oboi

Răzvan Poptean, clarinet

Aurelian Băcan, clarinet, bas clarinet

Rareș Sângeorzan, fagot

Rafael Butaru, vioară

Daniel Groza, violă

Renata Demény, violoncel

Eva Butean, pian

Emil Simion, percuție

 

Ulpiu Vlad – Legenda viselor pentru flaut/oboi, clarinet, fagot, vioară, violoncel, percuție și pian  (1994)

– primă audiție –

 Cornel Țăranu – Cadenze per Antiphona pentru flaut solo (1998)

– primă audiție –

 Hans Peter Türk – Scene pentru clarinet/clarinet bas și percuție (1986/87)

– primă audiție –

 Violeta Dinescu – Les Cymbals du soleil pentru oboi și percuție (1996)

– primă audiție –

 Corneliu Dan Georgescu – Sub signum harmoniae pentru flaut, oboi, clarinet, fagot, vioară, violă, violoncel, percuție, pian (2013, lucrare dedicată ansamblului AdHOC)

– primă audiție –

 

 

 

 

Cu ocazia prezentării la Cluj a primei audiții mondiale a lucrării Colinda-Baladă op. 42 de György Kurtág (martie 2009, în cadrul ediției a VIII-a a Festivalului Cluj Modern) s-a reunit ad hoc ansamblul instrumental necesitat de partitură. Repetițiile acestuia, conduse de tânărul dirijor și compozitor Matei Pop, s-au desfășurat sub directa îndrumare a maestrului Kurtág.

Festivalul Cluj Modern 2009, Matei Pop și Gyorgy Kurtag

Festivalul Cluj Modern 2009, Matei Pop și György Kurtág

Impulsul muzical al acestei colaborări a fost atât de viu, încât s-a născut atunci ideea spontană a unei implicări de durată în ce privește sondarea valorilor repertoriului contemporan. Astfel s-a conturat proiectul AdHOC, ansamblu ce reunește, într-o geometrie variabilă o serie de tineri și valoroși muzicieni aparținând școlii interpretative clujene.

Compozitorul Adrian Pop a asumat rolul de mentor și director artistic al ansamblului, în timp ce dirijorul Matei Pop asigură direcția muzicală. Activitatea formației se desfășoară sub egida prestigioasei Academii de Muzică Gheorghe Dima din Cluj.

 

 

 

 

 

oct.
24
joi
Conferință și lansare de carte @ Sala Symposion (Str. Horia)
oct. 24@4:00 am

TABU-muzica mea noua pentru filmul mut al lui Friedrich Wilhelm Murnau (1929-31)

Conferință susținută de compozitoarea  Violeta Dinescu

 

O perspectivă postmodernă asupra muzicii românești contemporane. Câteva gânduri.

Conferință susținută de compozitorul Corneliu Dan Georgescu

 

Lansare de carte și disc

Violeta Dinescu, volum de partituri cu lucrări proprii; DVD cu muzica filmului Tabu

Corneliu Dan Georgescu, Muzică atemporală – Arhetipuri – Compozitori români. Studii și eseuri de muzicologie (vol. I și II)

 

Moderator: prof. univ. dr. Gheorghe Duțică

 

Concert simfonic @ Colegiul Naţional de Artă „O. Băncilă” - Sala de spectacole
oct. 24@12:00 pm

Orchestra simfonică a Universității de Arte „G. Enescu” Iași

Dirijor: Bogdan Chiroșcă

 

Gheorghe Duțică – Da Suonare (orchestrație de Harii Beniamin)

Romeo Cozma – Divertisment pentru orchestră (2013), primă audiție absolută

Leonard Dumitriu – 3 piese pentru orchestră de coarde

 Bogdan Chiroșcă – Poemul simfonic Regăsiri

 Ciprian Ion – Simfonia nr. 1

Corneliu Dan Georgescu – Motive maramureșene

Concert de jazz @ Casa de Cultură a Studenţilor Iași
oct. 24@2:00 pm

Academic Jazz Group

Coordonatori: Romeo Cozma, Dan Spînu

Invitați: Florian Lungu, Alex Vasiliu

Interpreți:

Ilinca Traistă – voce

Răzvan Pîrvu  – pian

Robert Cozma  – trombon

Alexandru Bîrlenghea – chitară bass

Cristian Cozma – percuție

Lucrări de jazz din repertoriul românesc: R. Oschanitzky, R. Cozma, J. Răducanu

***

Academic Jazz GroupAcademic  Jazz  Group  a fost înființat la începutul anilor ´90 de  profesorul Romeo Cozma cu scopul de a forma și a promova cei mai reprezentativi tineri muzicieni din Iași, studenți ai clasei de jazz de la Universitatea de Arte George Enescu și, în același timp, membri permanenți ai Clubului de muzică Richard Oschanitzky de la Casa de Cultură a Studenților.

Componența ansamblului s-a modificat mereu, odată cu schimbarea promoțiilor de studenți, mulți dintre membrii Academic  Jazz  Group impunându-se de-a lungul timpului în viața muzicală a Iașiului sau a țării.

Laureat al mai multor concursuri de interpretare sau de creație jazzistică (Sibiu, Cluj, Brașov, Tg. Mureș, București, Iași), ansamblul din dulcele târg, aflat în prezent  sub  îndrumarea  prof. Romeo Cozma  și Dan Spînu, a abordat  un repertoriu divers, de la teme de jazz tradiționale, clasice, moderne sau contemporane, până la creații originale.

 

 

oct.
25
vin
Concert simfonic @ Teatrul „Luceafărul”
oct. 25@1:00 pm

Concert vocal-simfonic organizat în colaborare cu Fundația Culturală „Marțian Negrea”

Orchestra simfonică a Filarmonicii

Corul academic „Gavriil Musicescu”

 

Dirijor: Cristian Oroșanu

Dirijorul corului: Doru Morariu

Soliști:

Irina Săndulescu, soprană

Mihaela Blându, mezzo-soprană

Marian Someșan, tenor

George Cojocariu, bas

 

George Enescu

Poema română, op. 1

Marțian Negrea

Requiem pentru soliști, cor și orchestră

primă audiție

***

Irina Sandulescu

Irina Săndulescu a absolvit Liceul de Muzică George Enescu, secția vioară, apoi Academia de Muzică Ciprian Porumbescu din București.

Actualmente este angajată ca prim solista la Opera Națională Română din Cluj-Napoca.

Este adesea invitată a Operelor din București, Cluj, Iași și Timișoara, de asemenea a Filarmonicilor din Arad, Bacău, București, Cluj, Constanța, Oradea, Ploiești, Timișoara, Tîrgu-Mureș, precum și a Ansamblului Național Radio București. Susține numeroase recitaluri de lied și operă în toată țara si participă la festivaluri naționale și internaționale (Bratislava, București, Viena, Paris).

Este laureata cu Premiul Special al Juriului Johannes Brahms (Hamburg, 1985), Premiul Special al Uniunii Compozitorilor și Interpreților din România pentru interpretarea rolului Violetta din opera La Traviata de G.Verdi (1988), Premiul Special al Uniunii Compozitorilor și Interpreților din România pentru activitatea în stagiunea 1992-1993 (1993),  Ordinul Meritul Cultural Clasa II (2004).

 

 

Mihaela Blandu

Născută la Iași, mezzo-soprana Mihaela Blându este absolventă a clasei de canto a prof. Maria-Jana Stoia, a Universității de Arte George Enescu Iași, urmând apoi cursurile de masterat la clasa prof. Corneliu Solovăstru, în cadrul aceleiași universități. În anul 2000 a participat la Cursurile muzicale de vară de la Enghien, Belgia.

În prezent este solistă a Corului academic G. Musicescu al Filarmonicii ieșene și deja cunoscută publicului în numeroase apariții în programe vocal-simfonice. Repertoriul său a devenit extrem de bogat, evoluția sa bucurându-se de un real succes în concertele prezentate.

La începutul lunii mai anul acesta, în concertul de Paști al Filarmonicii ieșene, Mihaela Blându a interpretat remarcabil Missa în si minor de Bach, sub bagheta dirijorului izraelian Stanley Sperber.

 

19431_1341773026438_8304262_n

Născut la București,  Marian Someșan este absolvent al Liceului G. Enescu din București, apoi al Școlii Militare de Muzică – secțiunea flaut. A studiat canto la Universitatea Națională de Muzică din București. Încă din timpul studiilor a activat intens ca flautist și corist în diferite ansambluri din București.

A obținut premii la concursuri naționale, debutând apoi la Opera Națională București în Don Giovanni de Mozart. A susținut concerte și recitaluri în țară, în Germania și în Coreea de Sud, abordând roluri în opere de Mozart, Verdi, Donizetti, Leoncavallo, Bizet; de asemenea a interpretat pagini de Ceaikovski, Rossini etc. A abordat și repertoriul vocal-simfonic – Requiem-ele de Verdi și Mozart, Matthäus Passion de Bach, Simfonia a IX-a și Missa în do major de Beethoven, Simfonia a VIII-a de Mahler, Impresii din Tibet de Jin Wang, precum și operele în concert Mozart și Salieri de Rimski-Korsakov și Simone Boccanegra de Verdi. A realizat înregistrări ca solist alături de Corul Madrigal și Corul Te Deum.

În prezent, Marian Someșan este profesor de canto la Liceul de Artă din Târgu Mureș.

 

George_Cojocaru1

Baritonul George Cojocariu a absolvit Universitatea de Arte George Enescu din Iași, Secția Canto în anul 2001.

 

A fost angajat al Corului Filarmonicii Moldova din Iași (1990-1995), al Corului Operei Naționale Române Iași (1995-1997). Din anul 1997 devine solist al Operei Naționale Române Iași.

 

Abordează un  bogat repertoriu de operă, operetă și vocal simfonic, amintind aici de: Simfonia a IX-a de Beethoven, Carmina Burana de C. Orff , Kronung Messe de Mozart, Damnațiunea lui Faust de Berlioz  sau Oratoriile de Paște și de Crăciun de Paul Constantinescu.

 

 

Cristian Orosanu

Născut în anul 1972, dirijorul Cristian Oroșanu a urmat studiile la Liceul de Artă Octav Băncilă din Iași, apoi la Universitatea de Muzică din București, cu Cristian Brâncuși și Constantin Bugeanu.

 

În anul 1996 dirijorul Cristian Oroșanu a beneficiat de o bursă de studii la Stuttgart, unde a lucrat cu maestrul de renume internațional Helmuth Rilling.

În anul 2003 participă la Festivalul Internațional de la Aix‑en‑Provence (Franța), iar în august 2005, a câștigat Premiul al II‑lea la Concursul Internațional de Dirijat Malko de la Copenhaga.

Dirijorul Cristian Oroșanu se află în prezent în plină afirmare internațională. A dirijat Orchestre de Paris, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, Orchestre Lamoureux din Paris, de asemenea Deutsches Symphonie Orchester din Berlin (unde a fost asistent principal în stagiunea 2007‑2008), Orchestra Tonhalle din Zürich, Orchestra PAC din HYOGO (Japonia).

 

 

1400678_383586895104850_1764149369_o

 

Născut la Reșița în 1951, Doru Morariu a urmat studiile muzicale la Liceul de Muzică Ion Vidu din Timișoara și la Universitatea de Muzică din București. A studiat dirijatul coral cu profesorii: Dumitru D. Botez, Silvia Secrieriu, Petre Crăciun și Dorin Pop.

În 1974 s‑a întors in orașul natal, Reșița, unde a desfășurat o intensă acti­vitate muzicală ca dirijor al Corului de Copii si al Corului de Cameră Miorița. În perioada 1976‑1990 a organizat cursuri periodice de dirijat coral. De ase­menea, a înființat si coordonat Festivalul Coral Iosif Velceanu de la Reșița. În 1984 a înființat Concursul de Creație Corala Nicolae Ursu. În 1991 a înființat Corul de copii Angeli al Studioului Radio Iasi, iar în 1993 a înființat corul de copii al postului de televiziune Europa Nova Iași, cu care a susținut concerte și a realizat înregistrări audio și video.

Din noiembrie 1990, Doru Morariu a devenit prin concurs dirijor al Corului Gavriil Musicescu al Filarmonicii de Stat din Iași, împreună cu care își conti­nuă activitatea muzicală de succes și în prezent.

Doru Morariu este de asemenea compozitor, creația sa cuprinzând lucrări corale și vocal‑instrumentale, unele dintre ele fiind distinse cu premii de creație.

Prin prezența sa la pupitrul Corului academic al Filarmonicii, ansamblul artis­tic ieșean a devenit în ultimii zece ani unul dintre primele în ierarhia valorică românească.

oct.
26
sâm
Concert cameral @ Sala „Eduard Caudella” (Casa Balș)
oct. 26@5:00 am

Ansamblul Nova Musica Viva

Coordonator Mihai Ailenei

Cezar Horez, flaut

Alin Apetroaie, flaut

Florin Țaga, oboi

Alexandru Olaru, oboi

Constantin Ailenei, clarinet

Ioan Gușã, fagot

Adrian Moisuc, fagot

Romeo Popa, corn

Paul Patraș, corn

Ion Moraru, trompetã

Ciprian Ciotloș, pian

Ștefan Niculescu

Cantata III, Răscruce pentru sextet de suflători

Sabin Păutza

Blues and Trouble

Cvartetul Ad libitum

Alexandru Tomescu, vioara I

Șerban Mereuță, vioara a II-a

Bogdan Bișoc, viola

Filip Papa, violoncel

 

George Enescu

Cvartetul nr. 2 in sol major, op. 22

***

Ans.Nova Musica Viva

Ansamblul Nova Musica Viva a fost creat la inițiativa unui grup de instrumentiști-suflători din orchestra simfonică a Filarmonicii ieșene, cu cîțiva ani în urmă. Ulterior au adoptat titulatura de mai sus, pentru a evoca una dintre formațiile de pionierat în explorarea muzicii noi, ce a făcut epocă în anii ’70–’80 în viața muzicală ieșeană și nu numai – Musica Viva condusă de Vicente Țușcă.

Repertoriul ansamblului acoperă diverse stiluri muzicale reprezentative, dar oferă și posibilitatea extinderii către alte tipologii și genuri, care depășesc tiparele tradiționale, conturând astfel un repertoriu complex.

La ediția precedentă a Festivalului, Ansamblul Nova Musica Viva a prezentat, după 25 de ani de la ultima interpretare, Dixtuorul enescian. La ediția de anul acesta, compozitorul Sabin Păutza a dedicat cele două lucrări ale sale formației filarmonice ieșene.

 

 

Cv AdLibitum

 

Cvartetul de coarde Ad libitum a fost fondat în anul 1988, la Universitatea de Arte George Enescu din Iași. Membri fondatori: Adrian Berescu (vioara I), Șerban Mereuță (vioara II), Bogdan Bișoc (violă), Filip Papa (violoncel). După ce a beneficiat de îndrumarea profesorului Bujor Prelipcean, iar mai apoi din partea unor cvartete de renume precum Fine Arts, Juilliard sau Amadeus, Cvartetul Ad libitum a câștigat în 1997 Marele Premiu, Premiul Presei și Premiul mecenatului muzical la Concursul de la Evian, considerat cea mai importantă competiție de gen din lume. Au urmat și alte succese notabile, între care trebuie amintit Premiul I la Concursul Max Reger din Germania.

Cvartetul de coarde Ad Libitum întreprinde turnee în Europa fiind invitat de prestigioase festivaluri cum ar fi: Printemps des Arts (Monte Carlo), Orlando Festival (Olanda), Luberon (Franta), Bensheim (Germania), Gstaad (Elvetia), Maribor (Slovenia), Delft Festival  (Olanda), etc. De asemenea Ad Libitum a concertat în celebre săli de concert ca: Cortot și Musée D’Orsay (Paris), Diligentia (Haga), De Doelen (Rotterdam), Conzerthaus (Berlin), Concertgebouw (Amsterdam), Kaisersaal (Frankfurt), Beethoven Haus (Bonn), Temppeliaukion (Helsinki), Ateneul Român (București), Filarmonica Moldova (Iași), etc.

Începând cu aprilie 2008, Cvartetul Ad Libitum este numit Cvartet de Stat în cadrul Filarmonicii Moldova din Iași, drept recunoaștere a activității desfășurate pe cele mai mari scene ale lumii în ultimii 20 de ani.

Din septembrie 2011, Alexandru Tomescu devine prim violonist al cvartetului de coarde Ad Libitum.

Concert cameral @ Sala Studio de Muzică de Cameră (str. Horia)
oct. 26@11:00 am

Concert cameral

Creații ale compozitorilor din Republica Moldova

Vlad Burlea

Creionări pentru pian

Solistă: Livia Ciolpan

 

Snejana Pîslari

Les cantilenes pentru pian

Solistă: Olesea Ghernagea

 

Ghenadie Ciobanu

Still – life with Flowers, Melodies and Harmonies pentru pian

Solistă: Victoria Romașco

 

Ghenadie Ciobanu

To philarmonic Public of Chișinău pentru 2 piane

Soliști: Victoria Romașco și Alexandru Prigalo

 

Vladimir Beleaev

Dies irae pentru 2 piane

Soliști: Alexandru Prigalo și Livia Ciolpan

 

***

Alexandru PrigaloNăscut în octombrie 1996, Alexandru Prigalo este laureat cu premiul I la Concursul Republican Virtuozii muzicii ruse din Moldova (ediția a III-a), premiul al III-lea la Concursul Internațional Miniatura Romantică din Galați, România (ediția a XVII-a 2013) și Concursul Internațional Eugeniu Coca din Chișinău, Moldova (2013).

În martie 2013 obține Premiul I la Concursul Virtuozii muzicii ruse. În aprilie – mai, acelasi an, participă la proiectul național Compozitorii autohtoni către tînara generație (Ediția a II-a). În mai este laureat al Concursului Internațional Miniatura Romantică din Galați (ediția a XVII-a 2013, premiul III), iar în iunie al Concursului Internațional Eugeniu Coca din Chișinău, Moldova (2013, premiul III). A participat de asemenea la Festivalul internațional Noptile Pianistice.

 

 

Victoria Romasco

Născută în 1988, Victoria Romașco a studiat pianul cu Lia Oxinoit și Ina Hatipova la Liceul Republican de Muzică C.Porumbescu. A absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și își continuă studiile de masterat în aceeași instituție.

Este laureată cu premiul I a Concursului Internațional Miniatura Romantică din Galați, România (ediția a IX-a, 2005).

A participat în cadrul festivalului international Noptile Pianistice (2010), festivalului autohton Zilele muzicii noi (2010 -2012) și în cadrul proiectului Compozitorii autohtoni către tînăra generație (2010 -2012).

 

 

Olesea Ghernagea-Popa

Născută în 1987, Olesea Ghernagea-Popa a studiat pianul la Școala de arte pentru copii din orașul Anenii Noi. Își continuă studiile la Colegiul de muzică St. Neaga din Chișinău, apoi Academia de Muzică, Teatru si Arte Plastice Chișinău, la clasa profesoarei Inna Hatipova. În prezent este masterandă a aceleiași instituții.

În 2008 obține Premiul II la Concursul internatțional de interpretare Viva la Musica din Zalău. În toamna anului 2011 participă la proiectul Compozitorii autohtoni către tânara generație organizat de compozitorul V. Burlea ți prof. S. Pislari și I. Hatipova. Tot în 2011 obține premiul I la concursul (teoretic) dedicat celor 200 de ani de la nașterea compozitorului F. Liszt, concurs organizat în cadrul Academiei din Chișinău. Din 2007 își începe activitatea pedagogică, pe care o continuă și în prezent.

 

 

Livia Ciolpan

 

Născută in 1989, Livia Ciolpan a studiat la Liceul Republican de Muzică Ciprian Porumbescu, apoi la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, la prof. Inna Hatipova.

În 2011 si 2013 participă la proiectul național Compozitorii autohtoni către tânăra generație, Ediția I, iar între 2010-2013 la festivalul autohton Zilele muzicii noi.

oct.
27
Dum
Concert cameral @ Sala „Eduard Caudella” (Casa Balș)
oct. 27@7:00 am

Ansamblul „Archaeus”

condus de Liviu Dănceanu

 

Anca Vartolomei, violoncel

Rodica Dănceanu, pian

Dorin Gliga, oboi

Ion Nedelciu, clarinet

Șerban Novac, fagot

Alexandru Matei, percuție

Marius Lăcraru, vioară

 

Liviu Dănceanu – Panta Rei

 Corneliu Dan Georgescu – Studiu pentru Columna Infinită

 Costin Miereanu – Solo pentru fagot

 Ștefan Niculescu – Sinchronie 1

Horia Șurianu – Diffractions Brisees

 Adrian Pop – Invenzioni

 Cornel Țăranu – Remembering Bartok

 Liviu Dănceanu – Heptaih

***

Ans.Archaeus

Înființat în 1985, cu scopul de a promova cele mai diverse tendințe și orientări din muzica contemporană, format din ansamblul Archaeus activează sub egida Uniunii Compozitorilor din România.

Au susținut peste 300 de concerte în care au interpretat peste 550 de lucrări (multe dintre ele în premieră), semnate de 300 de compozitori români și străini, în 80 de orașe, în peste 100 de săli de concert din România, din întreaga Europă și din SUA. Au participat de asemenea la numeroase festivaluri și evenimente muzicale internaționale din București, Paris, Viena, Salzburg, Budapesta, Geneva, Huddersfield, Berlin, Bonn, Köln, München, Hanovra, Copenhaga, Moscova, Lisabona, Sofia, Chișinău, Bratislava, Roma, Torino, New York, Cleveland, Washington etc.

Pentru activitatea sa, ansamblul a fost răsplătit cu Premiul ATM în 1987, Premiul Criticii în 1991, Premiul Publicației „Muzica Azi” în 1996, Premiul „Scores” în 1997.

 

Liviu Dănceanu (n. 1954, Roman) a studiat compoziția cu Ștefan Niculescu, la Conservatorul bucureștean. Este compozitor, publicist, dirijor, profesor de istoria muzicii, estetică, stilistica barocului la Universitatea Națională de Muzică din București.

oct.
17
vin
Deschiderea Festivalului – Concert vocal-simfonic extraordinar @ Colegiul de Artă O. Băncilă
oct. 17@7:00 pm – 9:00 pm

FMR-18 17 oct 2014-01 web

Concert vocal-simfonic extraordinar

Orchestra simfonică

Corul academic G. Musicescu

Dirijor: Gheorghe Mustea

Dirijorul corului: Doru Morariu

 

Viorel Munteanu

Glasurile Putnei pentru cor de bărbați și orchestră de cameră

 

Vladimir Beleaev

Axis

– primă audiție –

 

Ghenadie Ciobanu

Apres un Lecture     

Poem postmodern

Poem rap pentru voce bariton și orchestră simfonică, pe versuri de Emilian Galaicu-Păun

– primă audiție –

 

Solist: Vitalie Cebotari, bariton

 

Gheorghe Mustea

Concertul nr.1 pentru orchestră

– primă audiție –

Moderato

Andantino

Allegro scherzando

oct.
18
sâm
Spectacol de operă pentru copii @ Colegiul de Artă O. Băncilă
oct. 18@11:00 am – 12:00 pm

FMR-18 18 oct 2014-01 web

Povestea micului Pan

Operă pentru copii în trei acte

de Laurențiu Profeta

Libretul: Eugen Rotaru

 

Spectacol realizat de prof. drd. Daniela Mihaela Ciocoiu

Coord. științific prof. univ. dr. Gheorghe Duțică

La pian: Edit Arva

 

Distribuția:

Peter Pan – Teodora Simon

clasa a III-a, Școala George Coșbuc, învățător Nicoleta Dăriescu, prof. Anca Apetroaie(Palatul Copiilor)

 

Povestitorul – Bogdan Cojocariu

lect. univ. dr.Universitatea de Arte George Enescu Iași

 

Doamna Darling – Andreea Chinez

Solistă Opera Națională Română Iași

 

Domnul Darling – Renato Ridiche

prof. Colegiul Național de Artă

Octav Băncilă Iași

 

Cei trei copii ai familiei Darling:

Wendy – Daniela-Mihaela Ciocoiu

prof. Colegiul Național de Artă Octav Băncilă Iași

John – Magdalena Alexandra Dornianu

clasa a XII-a, canto clasic, clasa prof. Daniela Mihaela Ciocoiu

Michael – Simona Tanasă

clasa a XII-a, canto clasic, prof. Daniela Mihaela Ciocoiu

 

Cățelușa Nana – Sabina Iuliana Atodiresei

clasa a XII-a, canto clasic, clasa prof. Daniela Mihaela Ciocoiu

Crocodilul – Beatrice Savin

clasa a XII-a, canto clasic, prof. Narcisa Pavel, Liceul de ArteVictor Brauner Piatra-Neamț

Căpitanul Hook – Ionuț Copăcel

anul II, clasa lect. univ. dr. Ionuț Urdeș, Universitatea de Arte George Enescu Iași

 

Copiii din Țara de Nicăieri:

Piuilă – Iuliana Surleac

clasa a XI-a, canto clasic, clasa prof. Daniela Mihaela Ciocoiu

Ronțăilă – Ștefana Mihai

clasa a XII-a, vioară, clasa prof. Marian Gorovei

Șugubeață – Crina Bălan

clasa a X-a, canto clasic, clasa prof. Daniela Mihaela Ciocoiu

Cârlionț – Diana Maria Ciurdea

clasa a XI-a, canto clasic, clasa prof. Daniela Mihaela Ciocoiu

 

Copiii pirați:

Gălușcă – Iustina Nedelcu

anul I,Universitatea de Arte George Enescu Iași

Pârjol – Crăița Robu

anul III, clasa conf. univ. dr. Adriana Severin, Universitatea de Arte George Enescu Iași

Ferăstruică – Mihaela Straton

master, anul II, Universitatea de Arte George Enescu Iași

Scăfârlie – Sabina Iuliana Atodiresei

clasa a XII-a, canto clasic, clasa prof. Daniela Mihaela Ciocoiu

oct.
19
Dum
Concert coral – Seniori ai artei corale românești @ Sala Ed. Caudella a Universităţii de Arte G. Enescu
oct. 19@7:00 pm – 8:00 pm

FMR-18 19 oct 2014-01 web

Concert coral

Seniori ai artei corale românești

Corul academic G. Musicescu

Dirijor: Doru Morariu

 

Doru PopoviciOmagiu lui Eminescu:

Praeludium

Eterofonia e monodia

Polifonia

 

Constantin ArvinteDiptic eminescian:

Când amintirile

Vre o zgâtie de fată

Vasile TimișTrei valsuri pe versuri de Eminescu:

După ce atâta vreme

Și dacă…

Adio

Constantin RâpăGalop (fragmente din suita corală)

Ciuleandra

Sârba

Remus GeorgescuDouă cântece vechi din Banat

Constantin RomașcanuCântă-n inimi România

Felicia DonceanuPotentissimo Dio (pe versuri de Petru Cercel)

Mircea Neagu Iarna (vs V. Alecsandri)

Vasile TimaruRugă (vs. Corneliu Coposu)

Ion Pelearc Bună vestire pentru floarea mărului (vs. Lucian Blaga)

Dan Buciu Visare (vs. Eminescu)

Irina OdăgescuTatăl nostru

Sabin PăutzaDouă madrigale: Lacuri, Peste vârfuri (vs. Eminescu)

oct.
20
lun
Concertul claselor de compoziție @ Sala Ed. Caudella a Universităţii de Arte G. Enescu
oct. 20@7:00 pm – 8:00 pm

FMR-18 19 oct 2014-01 web

Concertul claselor de compoziție

 

ACADEMIA DE MUZICĂ „GHEORGHE DIMA” CLUJ-NAPOCA 

Soliști:

Octavia Răceu, pian

Mira Gavriș, pian

Ramona Țuțuianu, flaut

Sonia Vulturar, vioară

George Godja, bariton

 

Lokodi András

Tango și Swing din Little suite pentru vioară și pian

Török-Gyurkó Áron

Polarization pentru pian
Mariusz Krisztian Siklodi

Liedul Eu o văd ades pe stradă, pentru bariton și pian, pe versuri de G. Coșbuc

 Aurelian Băcan

Caravanserai pentru vioară și pian

Alexandru-Ștefan Murariu 

Méditation pentru flaut și pian

 

UNIVERSITATEA DE ARTE „GEORGE ENESCU” IAȘI

 

Paul Pintilie (Master I)

Some Sick Lick pentru flaut, clarinet și pian

Călin Fărcășel, flaut

Bogdan Irina, clarinet

Cristina Răducanu, pian

Paul Pintilie

Ta – Ta pentru flaut solo

Florin Leonte, flaut

Izabela Vieriu (Anul IV)

Cvintet pentru oboi, vioară, violă, violoncel și pian

Diana Petrișor, oboi

Anamaria Trifanov, vioară

Laura Costea, violă

Alexandru Torge, violoncel

Cristina Răducanu, pian

Mihai Traista (Anul III)

Tema cu variațiuni pentru fagot și pian

Alin Dănilă, fagot

Brîndușa Tudor, pian

Mihaela Spulber (Anul II)

Lieduri pentru soprană și pian

Ce aude unicornul, pe versuri de Lucian Blaga

Contemporan, pe versuri de Vasile Voiculescu

Daniela Goria, soprană

Cristina Răducanu, pian

oct.
21
mar
Concert cameral @ Biblioteca Centrală Universitară M. Eminescu
oct. 21@7:00 pm – 8:00 pm

FMR-18 19 oct 2014-01 web

Concert cameral

 

Cvartetul Passione

Diana Jipa, vl I

Cristina Pașa, vl II

Mădălina Penciu, viola

Violeta Dumitru, vcl

 

Paul Constantinescu

Concertul pentru orchestră de coarde, versiune pentru cvartet

Allegro

Intermezzo

Rondo

**

 

Ansamblul de suflători Nova Musica Viva

Mihai Ailenei, coordonator

 

Adrian Iorgulescu

Rondelul de noapte, pentru clarinet și ansamblu de suflători

– Primă audiție –

oct.
22
mie
Concert tradițional @ Sala Ed. Caudella a Universităţii de Arte G. Enescu
oct. 22@7:00 pm – 8:00 pm

FMR-18 19 oct 2014-01 web

Concert tradițional

Folclorul muzical românesc – tradiție și avangardă

Ansamblul T. T. Burada condus de Ciprian Chițu

Invitați:
etnomuzicologii Florin Bucescu și Viorel Bârleanu
Soliști vocali:
Teofana Lența, Cătălina Baltaru, Olga Iosub, Cristina Drăgan,
Simona Mazăre, Georgiana Găitan
Soliști instrumentiști:
Ionuț Peiu – trompetă, Bogdan Irina – clarinet, Radu Vieru – fluier

Ansamblul Teodor T. Burada al Universității de Arte George Enescu din Iași este format din tineri studenți entuziaști și pasionați de folclor din cadrul Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice. Ansamblul are în proiect promovarea și tezaurizarea valorilor naționale perene, valorificarea în practică a culegerilor folclorice și promovarea folclorului apropiat de filonul autentic.

Pe lângă latura spectaculară, Teodor Burada urmărește prin intermediul acestor concerte și factorul educațional al studenților și al publicului de cele mai diverse categorii Au fost prezentate pe scenele din Iași, Pașcani, Suceava, Cernăuți – interpretativ și colocvial – obiceiuri uitateori aproape uitate precum: colinde cu mască, din diferite zone ale țării, obiceiuri de primăvară-vară (Paparudă, Cunună, Drăgaică, Hăulit, Toconele, Sul, Scaloian etc.), obiceiuri familiale ocazionale precum Nunta, cu toate etapele ei ș.a.

Sub aceeași titulatură, Cercul de folclor Teodor T. Burada realizează anchete folclorice pe teren împreună cu studenți ai Universității, îndrumați de lector univ dr. Ciprian Chițu, ce au drept scop culegerea de folclor (sub formă de observație directă ori indirectă) în satul contemporan. O parte din materiale sunt puse în valoare prin practică artistică în cadrul ansamblului, atât sub formă simplă, apropiată de latura autentică, precum și în aranjamente orchestrale.

Ansamblul a fost înființat în anul 2006 și implică trei formațiuni distincte, în scopul surprinderii complexului sincretic folcloric: orchestra de muzică populară, grupul vocal tradițional și dansatori amatori.

Dirijorul ansamblului, lector univ dr. Ciprian Chițu activează la disciplinele Folclor muzical și Teorie, solfegiu, dictat. De coordonarea soliștilor și a grupului vocal se ocupă lector univ. dr. Ionuț Urdeș.

oct.
23
joi
Concert coral – Vox Art’Is @ Biblioteca Centrală Universitară M. Eminescu
oct. 23@7:00 pm – 8:00 pm


Concert coral

Muzică corală românească

Corul de cameră Vox Art’Is

Dirijor: Bogdan Cojocariu

 

Achim Stoia

Trei cântece din Moldova

Romeo Cosma

Priceasna

Ciprian Ion

Tatăl Nostru

Vasile Spătărelu

Trei colinde laice

Sabin Păutza

Velerim și Veler Doamne

Leonard Dumitriu

Trei madrigale pentru cor a capella

Roxana Pepelea

Diptic coral

Gheorghe Duțică

Vestea

Paul Constantinescu

Miorița

Viorel Munteanu

Rezonanțe II

oct.
24
vin
Simpozion de muzicologie @ Sala „George Pascu” a Universităţii de Arte
oct. 24@9:00 am – 6:00 pm

2014.10.24.Simpozion Muzicologie FMR 2014 - v14Simpozion de muzicologie

Tema: ,,Identitate și contextualitate în muzica românească contemporană”

În deschidere: Conferință susținută de acad. prof. univ. dr. Cornel Țăranu

Moderatori:
Prof. univ. dr. Laura Vasiliu
Prof. univ. dr. Gheorghe Duțică

Program
Lector. univ. dr. Diana Beatrice Andron
Vitralii muzicale. Ipostaze ale imaginarului sonor în viziuni comparate

Drd. Natalia Chiciuc, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Chișinău,
Republica Moldova
Compozitorul Gheorghe Neaga în cercetările științifice ale muzicologului Vladimir
Axionov

Lector univ. dr. Luminița Ciobanu, Universitatea de Arte George Enescu, Iași
Viola în creația românească de cameră din secolul al XX-lea

Conf. univ. dr. Leonard Dumitriu, Universitatea de Arte George Enescu, Iași
Introspecție în propria creație. Orter Trio și imaginarea formei

Conf. univ. dr. Luminița Duțică, Universitatea de Arte George Enescu, Iași
Sincronism și specificitate în limbajul compozitorilor români din a doua jumătate
a secolului XX

Prof. univ. dr. Gheorghe Duțică, Universitatea de Arte George Enescu, Iași
Metaforele în sunet ale lui Viorel Munteanu. Ciclul de lieduri Întoarceri la Blaga

Drd. Mihaela Gârlea, Universitatea de Arte George Enescu, Iași
Condiționări stilistice în interpretarea jazzului vocal românesc

Lector univ. dr. Loredana Iațeșen, Universitatea de Arte George Enescu, Iași
Opera Mariana Pineda de Doru Popovici. O comparație posibilă cu spectacolul
Prizonierul de Luigi Dallapiccola

Lector univ. dr. Anca Leahu, Universitatea de Arte George Enescu, Iași
Anton Zeman, compozitor modernist și vizionar. Crestăturile unei schițe biografice

Conf. univ. dr. Roxana Pepelea, Universitatea Transilvania, Brașov
Colindul – sursă unificatoare a creației lui Sabin V. Drăgoi

Prep. univ. drd. Adrian Sîrbu, Universitatea de Arte George Enescu, Iași
200 de ani de la aplicarea Reformei hrisantice. Contribuțiile aduse de către
centrele cultural-spirituale ale Moldovei

Prof. univ. dr. Laura Vasiliu, Universitatea de Arte George Enescu, Iași
Liviu Dănceanu – Reflectarea muzicii vs. muzica reflecției

Prof. univ. dr. Carmen Chelaru, Universitatea de Arte George Enescu, Iași
Zidiri muzicale ieșene dispărute sau pe cale de dispariție

Concert vocal-simfonic extraordinar @ Colegiul de Artă O. Băncilă
oct. 24@7:00 pm – 9:00 pm

FMR-18 19 oct 2014-01 web

Concert vocal-simfonic extraordinar

Orchestra simfonică

Dirijor: Adrian Morar

Solist: Tiberius Simu, tenor

 

Ulpiu Vlad – Inscripții în inimi II (primă audiție)

Cornel Țăranu – Cetini negre pe versuri de Lucian Blaga, pentru tenor și orchestră (primă audiție)

Vasile Spătărelu – Simfonietta

oct.
25
sâm
Concert cameral @ Sala Ed. Caudella a Universităţii de Arte G. Enescu
oct. 25@7:00 pm – 8:00 pm

FMR-18 19 oct 2014-01 web

Concert cameral

Concert cameral

Ansamblul AdHOC

al Academiei de Muzică Gh. Dima Cluj-Napoca

Aurelian Băcan, clarinet

Radu Dunca, vioara I

Diana Man, vioara a II-a

Ovidiu Costea, violă

Renata Demeny, violoncel

Eva Butean, pian

Emil Simion, percuție

 

cu participarea Trio Axis Mundi

Radu Dunca, vioară

Aurelian Băcan, clarinet

Eva Butean, pian

 

Dirijor invitat: Cornel Țăranu

 

Portret de Grup ad Honorem Cornel Țăranu

 

 

Cornel Țăranu – Sonata pentru clarinet și percuție (1985)

Soliști: Aurelian Băcan, Emil Simion

Péter Szeghö – Piesă de concert pentru vibrafon (1979)

Solist: Emil Simion

 

Portret de Grup ad Honorem Magistri Cornel Țăranu

Ciprian Pop – Kandaon

Ionică Pop – Guirlandes en résonance

Dora Cojocaru – Mnemosyne

Tudor Feraru – Con tenerezza

Șerban Marcu – tocCaTa brevissima

Trio Axis Mundi

 

Cornel Țăranu – Solosonata pentru vioară (2005)

Solistă: Diana Man

Adrian Pop – Țiituri 2 pentru vioară și pian (2014)

Soliști: Rafael Butaru, Eva Butean

Cornel Țăranu – Mozaicuri pentru clarinet și ansamblu (1992)

Solist: Aurelian Băcan

Dirijor: Cornel Țăranu

oct.
26
Dum
Concert cameral @ Sala Ed. Caudella a Universităţii de Arte G. Enescu
oct. 26@7:00 pm – 8:00 pm

Concert cameral

 

Orchestra de cameră a Universității de Arte G. Enescu

Vioara I

Tudor Bolnavu

Sara Stroici

Alexandra Honciuc

Laura Albu

 

Vioara a II-a

Luca Iuriciuc

Adelina Stanciu

Bogdan Onofrei

Anamaria Trifanov

 

Viola

Andreea Prisacariu

Ruxandra Trofin

 

Violoncel

Sebastian Vîrtosu

Alexandra Mihai

 

Contrabas

Virgil Prisacariu

Adrian Beleca

 

Soliști

Andrei Enoiu-Pânzariu, pian

Florin Leonte, flaut

Radu Vieru, clarinet

Bogdan Dumitraș, percuție

 

 

George Enescu

Preludiu la unison

 

Ciprian Ion

Concert pentru pian și orchestră de coarde, op. 11

– primă audiție absolută –

 

Achim Stoia

Divertisment pentru flaut, clarinet și coarde

oct.
27
lun
Recital de oboi și flaut @ Sala Ed. Caudella a Universităţii de Arte G. Enescu
oct. 27@7:00 pm – 8:00 pm

Recital de oboi și flaut

 

Dorin Gliga, oboi

 

Viorel Munteanu

Fără cuvinte

Doina Rotaru

Legenda

Liviu Dănceanu

Composition two op.157 pentru oboi solo

Cornel Țăranu

Sonata rubatto

 

Dorel Baicu, flaut

 

Viorel Munteanu

Estratto

Doina Rotaru

Legenda fumigeilor

Liviu Dănceanu

Dance

oct.
28
mar
Spectacol extraordinar de închidere a Festivalului @ Casa de Cultură a Studenţilor
oct. 28@7:00 pm – 8:00 pm

Spectacol extraordinar de închidere a Festivalului

Orchestra Universității de Arte G. Enescu

 

 

Dan Spînu

Musicalul „The One Born From a Tear”

– premieră –

 

 

Libretul: adaptare după basmul Făt frumos din lacrimă de Mihai Eminescu

Versificația: Ramona Cojocaru, Dan Spînu, Codin Deboveanu

 

 

Dirijor: Bogdan Chiroșcă

 

Roluri principale:

Alexandru Grosu, tenor

Mihai Popistașu, tenor

Cristina Toșu, soprană

Andra Botez, soprană

Maria Păuleț, mezzosoprană

Alexandru Iosipescu, tenor

Roxana Balcan Apetroaie, mezzosoprană

 

Roluri secundare:

Andrei Ciobanu, bariton

Alexia Urtoi, voce de copil

 

Secția ritmică:

Dan Dragomirescu, chitară

Paul Pintilie, pian

Marian Huțanu, sintetizatoare

Dan Spînu, chitară bas

Mihai Tăbârcă, baterie

oct.
22
sâm
Concert cameral – Cvartetul Ad libitum @ Aula Bibliotecii Centrale Universitara „Mihai Eminescu”
oct. 22@7:00 pm

afis-22-octombrie-01Concert cameral – Deschiderea festivalului

Cvartetul Ad libitum

Alexandru Tomescu – vioara I

Șerban Mereuță – vioara a II-a

Bogdan Bișoc – violă

Filip Papa – violoncel

 

Sebastian Androne – Glances of memories (2013)
primă audiție

Pascal Bentoiu – Cvartetul de coarde nr. 2, op. 19 al Consonanțelor (1973)

George Enescu – Cvartetul de coarde op. 22 nr. 2 (1952)

Un ansamblu cu experiență artistică de peste două decenii și jumătate, cu prestigiul internațional dobândit prin mii de ore de repetiții, prin înregistrări, concerte memorabile și mai ales prin cele mai importante premii internaționale pentru cvartet – Marele Premiu pentru interpretare, Premiul Presei și Premiul Discului, la ediția din 1997 a Concursului de la Evian (Franța).
Ad libitum este de multă vreme un „bun cultural” al Iașului, iubit și așteptat de pasionații de muzică.
Cvartetul de coarde Ad libitum a fost fondat în anul 1988, la Universitatea de Arte George Enescu din Iași. Membrii fondatori: Adrian Berescu (vioara I), Șerban Mereuță (vioara II), Bogdan Bișoc (violă), Filip Papa (violoncel).
După ce a beneficiat de îndrumarea profesorului Bujor Prelipcean, iar mai apoi din partea unor cvartete de renume precum Fine Arts, Juilliard sau Amadeus, Cvartetul Ad libitum a câștigat în 1997 Marele Premiu, Premiul Presei și Premiul mecenatului muzical la Concursul de la Evian, considerat cea mai importantă competiție de gen din lume. Au urmat și alte succese notabile, între care trebuie amintit Premiul I la Concursul Max Reger din Germania.
Ad libitum întreprinde turnee în Europa fiind invitat de prestigioase festivaluri cm ar fi: Printemps des Arts (Monte Carlo), Orlando Festival (Olanda), Luberon (Franta), Bensheim (Germania), Gstaad (Elvetia), Maribor (Slovenia), Delft Festival (Olanda), etc. De asemenea a concertat în celebre săli de concert ca: Musée D’Orsay și Cortot (Paris), Diligentia (Haga), De Doelen (Rotterdam), Konzerthaus (Berlin), Concertgebouw (Amsterdam), Kaisersaal (Frankfurt), Beethoven Haus (Bonn), Temppeliaukion (Helsinki), Ateneul Român (București), Filarmonica Moldova (Iași), etc.
Cvartetul Ad libitum a realizat înregistrări radio și TV la: TVR Iași, TV România, Radio France, Hesischen Rundfunk, Sudwest-Rundfunk, TV VARA-Amsterdam.
Începând din aprilie 2008, Ad Libitum este numit cvartet de stat al Filarmonicii Moldova din Iași, drept recunoaștere a activității desfășurate pe mari scene ale lumii.
Din septembrie 2011, Alexandru Tomescu devine prim-violonist al cvartetului de coarde Ad Libitum.

(http://www.filarmonicais.ro/cvartetul-ad-libitum/)

oct.
23
Dum
Concert coral religios @ Catedrala Mitropolitană
oct. 23@7:00 pm

afis-23-octombrie-01Concert coral religis

Corul academic Gavriil Musicescu

dirijor Doru Morariu

 

G. Musicescu – Concertul nr. 2 – Înnoiește-te, Noule Ierusalime

Gh. Dima – De frumsețea fecioriei Tale

Ed. Wachmann – Te Deum – Mântuiește Doamne

N. Oancea – O, Doamne către Tine

S. Drăgoi – Liturghia Solemnă – Amin. Pre Tine Te lăudăm

A. Stoia – Liturghia modală – Sfânt, Domnul Savaot

P. Constantinescu – Liturghia psaltică – Ca pre Împăratul

D. Buciu – Jubilație

C. Morariu – Rugăciune la aprinderea candelei

C.P. Basacopol – Inima mea s-a turburat (Psalm 54)

                            – Binecuvântează suflete pe Domnul (Psalm 102)

S. Păutza – Rugăciune

                  – Tatăl nostru

G. Musicescu – Concertul nr. 1 – ­Cine, cine

 

În primavara anului 1953 se produce un eveniment ce va deschide noi și fericite perspective de dezvoltare artistică a Filarmonicii „Moldova”: înființarea Corului „Gavriil Musicescu”. Ansamblul coral ieșean, creat prin eforturile profesorului George Pascu și ale directorului de atunci al Filarmonicii – compozitorul Achim Stoia – este unul din primele ansambluri de acest fel din România. În anul 1958, Ion Pavalache i-a urmat profesorului George Pascu la conducerea corului, desfășurând în această calitate o activitate bogată și diversă, de peste 3 decenii.

Din noiembrie 1990, conducerea corului este preluată de dirijorul Doru Morariu, care va dovedi nu numai calități artistice, ci și merite organizatorice incontestabile.

Cei peste 60 de ani de activitate plasează acest ansamblu de referință printre cele mai prestigioase formații corale academice românești, atât prin repertoriul susținut – de la marile opusuri vocal-simfonice, la capodoperele a cappella – cât și prin calitățile sale specifice – omogenitate, precizie a intonației, rafinament, expresivitate.

oct.
24
lun
Seniorii artelor ieșene @ Sala Ed. Caudella a Universităţii de Arte G. Enescu
oct. 24@10:00 am

afis-24-octombrie-fmr-01„Seniorii artelor ieșene”

Sărbătorirea muzicologilor Profesor univ. dr. Mihail Cozmei și Preot Conferențiar univ. dr. Florin Bucescu

Eveniment organizat în colaborare cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România Filiala Iași
și Primăria Municipiului Iași

Invitați:
Profesor univ. dr. Gabriela Ocneanu
Profesor univ. Liliana Gherman

Un dar muzical: Cvartetul Voces

 

 

Concert de muzică tradițională – Ansamblul Trei Parale @ Aula Bibliotecii Centrale Universitara „Mihai Eminescu”
oct. 24@7:00 pm

afis-24-octombrie-01Concert de muzică tradițională

Ansamblul Trei Parale

Florin Iordan: cobză, cimpoi, tambură

Daniel-Mircea Pop: voce, fluiere, percuție

Mihai Balabaș: vioară

Beatrice Iordan: cobză

Ștefan George Kudor: percuție (bendir, dairea, tobă)

 

Cântecul lui Barbu Lăutaru (folclor, Alexandri/Flechtenmacher)

Două dansuri muntenești (Francois Rujițchi, Musique Orientale, 1837 Nr. 31 si 32)

Cântec de lume (Codex Moldavus)

Amărâtă turturică (Anton Pann)

Trei dansuri moldovenești (Codex Moldavus Nr. 1821, Nr. 10, 5, 3)

Până când nu te iubeam (Anton Pann-Spitalul Amorului)

Decât ruda și vecinu  (Anton Pann – Spitalul Amorului)

Grele chinuri m-a cuprins, Aolică ce văzui (Gheorghe Ucenescu)

Ah! A mea iubită floare (Gheorghe Ucenescu)

De când s-a dus neica-n cale (Anton Pann – Spitalul Amorului)

Bate-o Sfântu de lupoaie (Anton Pann – Spitalul Amorului)

Hora boierească a lui Nemțeanu de la Săveni (folclor)

Două hore de la Săveni (folclor)

Geamparaua de la Dăeni (folclor)

Hora șapte scări (folclor)

Arză-l focu dascăl (Anton Pann – Spitalul Amorului)

 

 

Trei parale este un grup bucureștean a cărui activitate de reînviere a muzicii românești tradiționale a început în anul 2003. Ansamblul face uz de o documentare minuțioasă în domeniul culturii muzicale tradiționale, un rol important având Florin Iordan, etnomuzicolog la Muzeului Țăranului Român din București, coordonator al formației și interpret la numeroase instrumente tradiționale – în concertul de astăzi va cânta la cobză, cimpoi și tambură. Îi stau alături: Daniel Pop – solist vocal și interpert la fluiere și percuție, muzician cu o bogată experiență în interpretarea muzicilor vechi, Mihai Balabaș – violonist cu o solidă pregătire academică, Beatrice Iordan – interpretă din cobză, de asemenea contrabasistul și percuționistul Ștefan George Kudor.

Deși este implicat în mai multe proiecte muzicale, grupul Trei parale a devenit cunoscut publicul din țară dar și din străinătate prin strădaniile sale din ultimi zece ani, de reconstituire a muzicilor urbane de sec. 19, din Moldova și Muntenia. Consultând atât transcripții de epocă și mărturii muzicale din secolul 20, membrii grupului au încercat să pună în lumină un univers muzical deosebit de savuros, dar destul de puțin cunoscut. În timp, programul, stilul de interpretare și componența instrumentală au fost în mod continuu revizuite, iar proiectul a câștigat mereu în consistență și acuratețe.

Rezultatele n-au întârziat să apară. Muzica grupului a figurat pe coloana sonoră a două filme românești de epocă: Chira Chiralina (regia Dan Pița, 2012) și mai recentul și premiatul Aferim! (regia Radu Jude, 2016). Toate piesele incluse în acest din urmă film fac parte din programul serii: Două dansuri muntenești, Ah! A mea iubită floare, Bate-o Sfântu de lupoaie și Arză-l focu dascăl.

 

oct.
25
mar
Discipoli și Maeștri @ Sala Ed. Caudella a Universităţii de Arte G. Enescu
oct. 25@11:00 am – 1:00 pm

afis-25-octombrie-fmr-01
Ora 11 – 
Gala Concursului de Compoziție Al. Zirra

Coordonator: conferențiar univ. dr. Ciprian Ion

Premiul I
Florin Gorgos (Iași) – Iffy Phase
Soliști:
Andreea Mădălina Zota, flaut
Bogdan Constantin, saxofon
Teofana Lența, vibrafon
Brîndușa Tudor, pian

Premiul II
Paul Pintilie (Iasi) – Improvizatii prin vitraliu
Soliști:
Irina Suceveanu, flaut
Gina Munteanu, clarinet
Max Kutas, saxofon
Mihai Tabarca, percuție

Premiul III
Sebastian Tuna (Cluj Napoca) – Treffen in Fantasyland
Soliști:
Carina Coste, flaut
Patricia Harasemiuc, vioară
Antoniu Vîntur, vibrafon
Luca Pulbere, pian

 

Ora 12 – Recital de lieduri

Program Viorel Munteanu:
Întoarceri la Blaga, Șapte lieduri pentru soprană și pian
Ecouri din transposibil, Patru lieduri pentru soprană, flaut și pian, pe versuri de George Popa

Soliști:

Mihaela Grăjdeanu, soprană

Doina Grigore, pian

Dorel Baicu, flaut

 

Prețioasele ridicole de V. Spătărelu @ Casa de Cultură a Studenţilor
oct. 25@7:00 pm – 8:00 pm

afis-25-octombrie-01

Vasile Spătărelu

Prețioasele ridicole

comedie muzicală

libretul: Dimitrie Tăbăcaru și Anda Tăbăcaru-Hogea, după piesa omonimă de Molière

Conducerea muzicală Consuela Radu-Țaga

Distribuția

Magdelon – Daniela Goria

Cathos – Maria Păuleț

Gorgibus – Ionuț Copăcel

Mascaril – Gheorghe Șapcă

Jodelet – Paul Celmare

La Grange – Mihai Ciucălău

Du Croisy – Bogdan Avram

Marotta – Diana Vornicu

 

Orchestra Filarmonicii Moldova Iași

Cor de fete – studente de la specializarea Canto, anii I-III

Pregătirea muzicală – Raluca Amariei

Regia – Anda Tăbăcaru-Hogea (Universitatea Națională de Muzică București)

Asistent regie – Eduard Sveatchevici (Opera Națională Română Iași)

Scenografie: Elena Șoltuz, Monica Pop, Tiberiu Pop

Producător – Romeo Cozma

oct.
26
mie
Musicologia Mirabilis @ Sala George Pascu a Universităţii de Arte G. Enescu
oct. 26@9:00 am – 6:00 pm

afis-26-octombrie-fmr-01Musicologia mirabilis

Simpozion studențesc de muzicologie

 

Coordonatori

 

conferențiar univ. dr. Loredana Iațeșen

lector univ. dr. Diana Beatrice Andron

 

Participanți, studenți de la

Universitatea Națională de Muzică București

Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca

Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași

 

Concert simfonic @ Casa de Cultură a Studenţilor
oct. 26@7:00 pm – 8:00 pm

afis-26-octombrie-01Concert simfonic

Orchestra Universității de Arte G. Enescu

Dirijor Bogdan Chiroșcă

Soliste Cristina Simionescu, Maria Macsim Nicoară

 

Ciprian Ion – Bocet pentru orchestră op. 10 (primă audiție)

Bogdan Chiroșcă – Trei lieduri pentru soprană și orchestră de coarde (primă audiție)

Leonard Dumitriu – Ars Poetica, ciclu de lieduri pentru mezzo-soprană și orchestră (primă audiție)

George Enescu – Suita nr. 1 pentru orchestră (fragmente)

 

oct.
27
joi
Simpozion internațional de muzicologie @ Sala George Pascu a Universităţii de Arte G. Enescu
oct. 27@9:00 am

afis-27-octombrie-fmr-01Simpozion internațional de muzicologie cu tema

Identitate și contextualitate stilistică în creația muzicală românească

Coordonatori

 

Coordonatori

 

profesor univ. dr. Laura Vasiliu

profesor univ. dr. Gheorghe Duțică

 

oct.
28
vin
Lansare de carte @ Sala Ed. Caudella a Universităţii de Arte G. Enescu
oct. 28@11:00 am

afis-28-octombrie-fmr-01
Lansare de carte

profesor univ. dr. Gheorghe Duțică

 

Perpetuum Enescu. Paradigme ale timpului polimodular (ediție bilingvă)

Romanian Compositional Horizons

Orizonturi componistice românești

volume apărute la Editura Muzicală, București 2016

Concert simfonic extraordinar – Închiderea Festivalului @ Teatrul Luceafărul
oct. 28@7:00 pm – 9:00 pm

afis-28-octombrie-01Concert simfonic extraordinar

Închiderea Festivalului

Orchestra Filarmonicii Moldova

Dirijor Horia Andreescu

Solist Dragoș Mânza, vioară (Germania)

 

George Enescu

Rapsodia Română nr. 2

Caprice Roumain pentru vioară și orchestră (orchestrație de Cornel Țăranu)

Balada pentru vioară și orchestră

Suita nr. 2 pentru orchestră în do major, op. 20

Rapsodia Română nr. 1